Факт-новини: оперативні сюжети

Як борються з жуком-короїдом

Featured Video Play Icon

На початку цього літа в регіональному ландшафтному парку “Ялівщина” розвісили 70 феромонних пасток. Таким способом тут уже третій рік борються з жуками-короїдами. Причину розповсюдження цих стовбурових шкідників науковці пов’язують із засухою, яка тривала останні декілька років поспіль. Головний природознавець заповідника Олександр Парфентьєв двічі на місяць перевіряє кількість жуків у пастках. І показує нам, як виглядає цей короїд верхівковий.

Феромонні пастки розробили львівські фахівці. Вони сертифіковані і їх використовують на всій території України, де є хвойні насадження в заповідних зонах .Конструкція таких пасток проста і ефективна у використанні. Вона складається із шести конусів, кришки і резервуара. Олександр Парфентьєв каже, в одну таку пастку потрапляє від 5 до 150 дорослих самок верхівкового короїда. В минулому році таким чином з червня по липень знищили 2600 шкідників. Цього року за такий же період впіймали вже близько 3 тисяч. Пастки вивішують лише на листяних деревах і на відстані не ближче, ніж за 20 метрів одна від одної та до хвойних насаджень.

Ще один із способів боротьби з таким шкідником є підселення личинок мурахожука. Їх запустили в Ялівщину в кількості понад півтори тисячі восени 2018 року. Вони також принесли свою користь у збереженні лісового масиву. Минулоріч,завдяки таким захисним заходам, популяція верхівкового короїда на території парку зменшилася більше ніж на 45 тисяч особин, що дозволило припинити швидке зараження лісу шкідниками. Зазначений проєкт із захисту соснових насаджень реалізується в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки.