Факт-новини: оперативні сюжети

Високосний 2024: чи можна одружуватися цього року?

Featured Video Play Icon

У закоханих Сергія та Інни — особливий день. Вони прийшли до чернігівського РАЦСу, аби узаконити свої стосунки — зареєструвати шлюб та стати чоловіком і дружиною. Сергій готовий був зробити пропозицію ще чотири місяці тому, але чекав «святкової дати».

Познайомилися в спортзалі. Прозустрічались приблизно рік і вирішили. Перед Новим роком він зробив мені пропозицію і я погодилась, – розповіли  молодята Сергій та Інна Сурові.

2024 — високосний рік. Для частини пар це стає приводом відкласти одруження. Сергій та Інна, про погані прикмети, пов’язані із високосним роком — знають, проте в них не вірять, а тому й не бачать приводу переносити дату свого весілля.

Не лякають. Зовсім. Якщо це твоя людина, яку ти кохаєш, і це взаємно, то немає різниці, високосний рік або ні. Життя одне. Треба брати з нього по максимуму, – кажуть молодята.

Заборони одружуватися у високосний рік немає і у священному писанні. Настоятель Катерининської церкви Роман Кіник каже, що саме людина впливає на власну долю і календар до цього стосунку не має.

Православна Церква України жодних заборон не мала й не буде мати, і не планується такого, бо ані духовного підзмісту, ані змісту саме у високосному році немає. Це виключно стосується календаря, відповідно врівноваження нашого року, – зазначає настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Щодо унікальності цифр, а саме дати, у яку подружжя вирішує поєднати життя та офіційно зареєструвати шлюб — це виключно особиста справа. Є пари які вірять у магію цифр, або ж для них є свої особливі сенси в певних днях чи місяцях.

Наскільки людина може собі в це повірити або не повірити. Хтось собі говорить, я не вірю в гороскоп, але інколи попадається на очі й почитає, і людина отримала певну інформацію. Інколи своїми діями, поступками людина може привести до того, що те, що написано, може статися, – каже Роман Кіник.

Водночас, є дні, коли не бажано влаштовувати масштабні гуляння. Як от під час посту або 12 великих свят. До них входить Різдво, Великдень, Трійця тощо. Тоді церква не дозволяє і вінчатися. Проте є винятки.

Не всі дні тижня є днями вінчальними. Але якщо субота не є днем вінчальним, ми маємо зараз практику, що й  у суботу вінчають. Є винятки також для військових. Відповідно, відпускають військових на декілька днів додому. У той час ми не дивимося, чи є піст, чи немає посту, чи дозволено, чи не дозволено. Тому що, от якщо взяти вже минулий рік, чи 22 рік, ми бачимо, що люди переосмислюють своє ставлення, свої відносини, навіть у своїй сім’ї. І велика кількість тих, хто вінчався, наприклад, у 2023 році, це були люди військові. Це були люди, які вже прожили 10, 15 і 20 років разом. Але для них стало це важливим, щоби повінчатись, – підкреслив настоятель Катерининської церкви Роман Кіник.

Як повідомили в Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції, за минулий високосний рік, а це 2020, у Чернігові взяли шлюб 1747 людей. У 2023-му свої щирі почуття та бажання бути разом ствердили 1808 пар.