ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виплати переселенцям: кого можуть позбавити допомоги з вересня?

Featured Video Play Icon

У вересні  деякі категорії внутрішньо переміщених осіб позбавили щомісячних виплат. Нагадаємо, такі зміни розпочалися ще влітку, відтак кошти перестали надходити тим, хто перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль, фактично повернувся до покинутого місця проживання, відбуває  покарання у місцях позбавлення волі або засуджений за злочини проти основ національної безпеки України.  На початку осені з’явився інший перелік громадян, які відтепер не матимуть права на грошову допомогу від держави. 

– З 1-го вересня втратили право на отримання допомоги люди, які придбали транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5-ти років. Особи, які мають на депозитному рахунку суму більше ста тисяч гривень, особи у яких є житло на територіях, які не знаходяться під окупацією або де не проходять активні бойові дії, якщо це житло, частина якого припадає на кожну особу не менше 13,65 квадратних метрів. Які придбали на суму більше ста тисяч земельну ділянку: будинок, квартиру або оплатили послугу на суму 100 тисяч гривень, – повідомила директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Як зазначила Ірина Марчук, станом на шосте вересня в Чернігові сорок одна   переміщена особа втратила виплати через наявність на депозитних рахунках  більшої ніж сто тисяч гривень суми. Аби виявити тих, хто не підлягає одержанню грошової допомоги, Мінфін проводить спеціальну верифікацію. Після опрацювання дані передають до департаменту соціальної політики міськради. Наразі готується інформація щодо наявності житла та здійснення покупок, адже на території нашого міста перебуває майже 11 тисяч ВПО з різних регіонів. 

– Сьогодні ми маємо картину, що у нас є ВПО з Луганська, з Донецька, з Херсона, з Харкова, з Запоріжжя. 30 осіб тільки приїхало внаслідок підриву Каховської ГЕС. Крім того є особи, які  з нашого прикордоння приїжджають. А по місту Чернігову у нас ВПО – це ті особи, які навіть наші місцеві мешканці, в яких зруйноване житло або житло непридатне для проживання внаслідок руйнування від бойових дій, вони також отримують виплати, – зазначила Ірина Марчук.

Ірина Марчук додала: у Чернігові продовжує діяти програма «Прихисток», у межах якої громадяни, котрі безкоштовно надали своє житло внутрішньо переміщеним особам зможуть отримати грошову компенсацію.