Факт-новини: оперативні сюжети

Телеміст «UAwithUSA»: співпраця між чернігівськими та американськими школярами

Featured Video Play Icon

Чернігів налагоджує україно-американські відносини не лише на політичній арені. 24 лютого, у річницю початку повномасштабної війни, відбувся телеміст #UAwithUSA між учнями другої та третьої шкіл нашого міста та Мистецькою академією зі штату Арканзас. Співпраця між навчальними закладами США та України здійснюється за сприянням організацій Hugs from friends та SavED. Американські діти надіслали малюнки до Чернігова, а потім учні третьої школи зібрали посилку із символічними подарунками у відповідь — саме так почалася комунікація шкіл із різних континентів.

Ми тут зібралися задля єднання, задля того, щоб згадати цей рік в Україні, задля того, щоби поспілкуватися з американською школою, школою мистецтв, для того, щоб висловити слова вдячності через цю школу всьому світові за підтримку України в нашій великій справі боротьби добра проти зла, – зазначила директорка Чернігівської загальноосвітньої школи №3 Олена Яковчук.

Почався телеміст із розповідей про Чернігів, зокрема облогу та відбудову міста, а, найголовніше, учні розповіли історії з власного життя — історії стійкості та незламності. Поділилися з американськими друзями й тим, що неможливо забути та пробачити — болем втрати: торік від рук російських окупантів загинули троє учнів загальноосвітньої школи № 3.

Наша школа втратила найцінніше, бо в нас загинули троє учнів: Данило, Богдан, Максим, — якраз на початку березня буде річниця їхньої загибелі. Коли діти під час спроби самостійної евакуації просто гинуть — це найжахливіше лихо, і це те, що потрібно пам’ятати, не можна прощати, і цьому треба вчити дітей, щоб вони ніколи не допускали повторення, повторення такої жахливої війни, – розповіла Олена Яковчук.

Після сумних спогадів учні перейшли до позитиву. Зокрема, українські школярі познайомили американських друзів із нашою культурою: зіграли мелодію на дзвіночках та заспівали солов’їною. Також діти ставили запитання про культуру, звичаї та побут одне одного. На завершення залишили найцікавіше — розпакування посилки, яку чернігівці надіслали до Арканзасу.

Це все дуже класна партнерська взаємодія. Дуже класно, що світ продовжує підтримувати Україну. Це, мені здається, дуже важливий сигнал про те, що світ не забув про Україну, що навіть діти з Америки, з простої школи американської, їм цікаво дізнатись більше про нас, більше про те, що тут відбувається, і висловити свою підтримку таким просто дружнім жестом як сьогодні, – каже організаторка заходу Ірина Дасюк.

Після телемосту, увечері 24 лютого за американським часом учні з Арканзасу провели спеціальний захід про війну в Україні, де, серед іншого, говорили про місто героїв — Чернігів, та збирали кошти на допомогу школам нашої області. Співпрацю між країнами планують продовжувати.