ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виплати до Дня Незалежності: хто та на яку суму може розраховувати?

Featured Video Play Icon

Виплати до Дня Незалежності. З нагоди свята ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань, громадянам, які мають особливі заслуги перед батьківщиною і відзначились, боронячи власну країну, отримають разову грошову допомогу. Для цього їм потрібно звернутись до Пенсійного Фонду України. Раніше ці кошти отримували до Дня Перемоги, але у 2023-му році ухвалили рішення перенести виплати на серпень.

– Постанова уряду номер 754 від 21 липня 2023 року про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертв нацистських переслідувань визначає порядок здійснення грошової виплати до Дня Незалежності України, – повідомила Світлана Симанчук

Громадяни отримають виплати  у розмірах від 450 до 3100 грн, в залежності від категорії. Вже з 4-го серпня грошову допомогу автоматично нараховують особам, які отримують пенсію та мають відповідний статус, без особистих звернень до органу ПФУ. Військовослужбовці та учасники бойових дій також мають право одержати  кошти.

– Учасники бойових дій, які не отримують на даний час ніяких виплат, але вони являються військовослужбовцями діючих військових підрозділів і формувань, частин, то в цьому випадку нам військові частини надають відповідно до певного порядку подають заявку на фінансування цих коштів військовим частинам. А потім вони уже будуть в своєму порядку ці кошти виплачувати безпосередньо учасникам бойових дій, які у них служать у військових частинах, – зазначила Світлана Симанчук.

За словами Світлани Симанчук, окрема увага приділяється і сім’ям загиблих ветеранів війни та померлих Захисників та Захисниць України. Їм потрібно пройти обов’язку процедуру подачі заяви на виплату.

Їм необхідно звернутися до наших сервісних центрів і подати заяву. До заяви ми беремо паспорт, код, обов’язково посвідчення сім’ї загиблого і також нам треба рахунок банку, коли цю суму ми будемо зараховувати, щоб це був їхній рахунок, наданий нам у відкритому банку, – поінформувала Світлана Симанчук.

Детальнішу інформацію та перелік всіх категорій, які мають право на одноразову грошову допомогу, можна знайти на офіційному сайті ПФУ або у соцмережах.