ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Водійське посвідчення: які зміни чекають на кандидатів у водії з 1-го серпня?

Featured Video Play Icon

– Хочеться з першого разу все таки скласти, щоб не було більше ніяких проблем і вже на наступний день буду з правами.

Анастасія успішно опанувала теорію і практику водіння автомобіля. Дівчина готувалася разом із інструктором. Сьогодні у неї день іспиту, учениця переконана – складе. Проте, у разі невдачі водійка отримає необмежену кількість спроб протягом двох років з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки, якщо повторно звернеться до територіального сервісного центру не менше ніж через 10 днів. Такі зміни в українському законодавстві діють з 1-го серпня.

-Кількість складання практичних іспитів обмежується свідоцтвом про закінчення автошколи. Тобто на даний час свідоцтво про закінчення автошколи дійсне 2 роки. Протягом 2-х років кандидат у водії може перескладати практичний іспит через кожні 10 днів. Раніше це було 5 днів. Теж саме стосується теоретичного іспиту, тільки кількість спроб необмежена. Обмежується тільки терміном дії свідоцтва про закінчення автошколи і теж через 10 календарних днів, – розповів  керівник Чернігівського територіального сервісного центру МВС Юрій Лазука.

Студентка автошколи Катерина хоче успішно впоратися з тестовими завданнями, адже щодо теоретичної частини іспиту також є нововведення. Відтепер майбутні водії будуть під пильним відеонаглядом. У приміщеннях на базі Чернігівського територіального сервісного центру вже встановлені додаткові камери, які допомагають уникати “сліпих” зон та проводити об’єктивне оцінювання знань.

-Сьогодні я приїхала здавати на права саме теоретичну частину. Я готувалася на базі автошколи, ходила на лекційні заняття, а потім вже вдома виконувала тести, – зазначає  Катерина.

Вся площа приміщення там, де проходить теоретичний іспит, вона вся підпадає під поле зору камер. Також теоретичний іспит супроводжується аудіозаписом і те саме відбувається при прийнятті практичного іспиту. Там також є аудіо-відеозапис, знімаються всі дії екзаменатора і кандидата у водії, тобто камери вже працюють, – пояснює  Юрій Лазука.

Наразі учні чернігівських автошкіл і практику складають під відеозапис, проте він не охоплює всі рухи кандидата у водії та інструктора. У чотирьох областях України вже встановили нові камери зі збільшеним кутом огляду в автівках для приймання практичних іспитів категорії В. За словами Юрія Лазуки, у нашому місті також готуються запровадити цю ініціативу, але спершу необхідно закупити сучасну техніку.

– Камера вона йде двостороння, вона встановлюється зараз на лобовому склі автомобіля і знімає положення рук, що відбувається в салоні і що відбувається зовні автомобіля . Додатково будуть обладнуватися камерами 360 градусів, – інформує Юрій Лазука.

-Це камери, які будуть фіксувати повністю салон автомобіля, на якому складається іспит, тобто більший радіус буде охоплювати відеозйомка, включаючи руки, ноги, особу, яка екзаменується та інструктора, – зауважує  адміністратор чернігівського територіального сервісного центру МВС Ігор Пархоменко.

З 29 жовтня 2023 року майбутні водії обиратимуть як вчити правила дорожнього руху: самостійно чи з викладачем автошколи. У складі теоретичного курсу понад шістдесят лекцій, які треба прослухати. Якщо учень обере самоосвіту, то йому необхідно розробляти програму занять і методику навчання. Щодо практики — тут без змін. Для допуску до іспиту, треба звертатися до спеціалізованих навчальних закладів аби пройти підготовку з інструктором