ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Кімнати матері та дитини: де їх знайти у Чернігові

Featured Video Play Icon

– Для мене це зручно, оскільки в будь-який момент я можу нагодувати дитину. Мені не потрібно хвилюватися за те, як я підігрію суміш, де знайду теплу водичку і я вважаю, що це дуже корисно і зручно.

Свого тримісячного сина Тимофія молода мама Анжела годує грудним молоком. Розповідає, що для неї це дуже важливо, оскільки саме так може передати малюку всі необхідні вітаміни та поживні елементи, що забезпечують розвиток організму в цей період.

– Для мене дуже важливий контакт матері з дитиною, оскільки це найперші дотики, найперші відчуття, які мати може відчувати після народження дитини. Свою старшу доньку я вигодовувала до моменту поки їй не виповнилося півтора року. У синочка ми також підтримуємо грудне вигодовування і не плануємо зупинятися, – розповідає молода мама Анжела Салоїд.

Годувати малюків виключно грудним молоком лікарі рекомендують протягом перших шести місяців життя, надалі додавити прикорм, знайомити з новими продуктами вже поєднуючи з грудним вигодовуванням.

– Стандартно за протокаломи дуже рекомендовано до двох років. Молоко дуже цінне, воно неповторне, має унікальний склад для кожної дитини і виробляється для кожної дитини індивідуально в мами, тобто росте дитинка — один склад, хворіє — склад змінюється. Мама передаючи свої імуноглобуліни дитині — дає їй захист, – повідомила педіатриня КНП “Сімейна поліклініка” ЧМР Тетяна Цісельська.

Процес грудного вигодовування корисний і для молодих мам, розповідає Тетяна Цісельська. У жінок значно рідше зустрічається післяпологова депресія або інші проблеми зі здоров’ям. За словами педіатрині, дуже важливим грудне молоко було у перші дні повномасштабного вторгнення, коли більшість малюків народжувалося в бомбосховищах і можливості приготувати суміш, матері просто не мали.

– В перші тижні в укриттях звичайно не було нічого. Не було ні чайника, суміш розводили холодною водою, це доволі небезпечно. Провокувало кишкові інфекції в діток маленьких. Грудне вигодовування було прямо спасінням для таких діток, – зазначила Тетяна Цісельська.

Із першого по сьоме серпня щорічно влаштовують Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування, аби популяризувати його та підвищити обізнаність батьків у цьому напрямку. Найбільшою ж проблемою для молодих мам залишається недостатня кількість кімнат для годування дитини в громадських місцях.

– Ми дуже часто із чоловіком, разом із дітками прогулюємося по парку в нашому місті й зупинитися в парку годувати — це не зручно, у деяких людей це може викликати осуд, а таких місць, кімнат для матері з дитиною дуже мало або взагалі в парку їх не існує, тому для мене це викликає деякий дискомфорт, – говорить молода мама Анжела Салоїд.

У 2019 році ініціатива облаштування відкидними столиками для сповивання виносилася на голосування в межах «Бюджету участі», тоді на цей напрямок передбачили трохи більше ста тридцяти тисяч гривень.

– Ініціаторкою була пані Наталя Павленко й Регіна Гусак. Вони подбали про те, щоб у закладах, які є комунальними в місті, з’явилася оця інфраструктура, щоби мамам було достатньо комфортно відчувати себе частиною середовища, в якому вони перебувають. Якщо говорити про те де з’явилися ці столи для переодягання дитини, то це й музеї, то це інформаційний центр, це й дитячої поліклініки, тобто інфраструктура якою користуються дуже часто молоді мами, – зазначає заступниця начальника управління культури та туризму ЧМР Катерина Литвин.

За словами Катерини Литвин, у період мирного часу попит на столик для переодягання був значно більший, адже більшою була й кількість ініціатив для малюків, що реалізовувалися неподалік, у сквері Богдана Хмельницького. Проте й зараз молоді матусі час від часу користуються зоною «baby-friendly».

– Ось так він відкривається, мама може покласти дитину, переодягнути, після того закрити й рухатися далі, – показує Катерина Литвин.

За сприяння спільноти «Комфортне батьківство» кімнату матері та дитини декілька років тому облаштували і в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана. Як розповів його директор Юрій Ткач, чернігівці та гості міста досить часто користуються послугами цієї кімнати. Туди додали все необхідне.

– «Комфортне батьківство» за рахунок меценатів, за рахунок якихось пожертвувань зібрали оці матеріали: столик розкладний, іграшки, оформили це все відповідним чином. Можна нагріти їжу, тобто так є мікрохвильовка, чайник, є столик для гігієнічних процедур, можна дитину помити, переодягнути, посидіти, погодувати спокійно в нормальній обстановці, бо не кожна мама яка годує дитину, може прямо в парку це зробити, – зауважив директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана Юрій Ткач.

В управлінні культури та туризму зазначають, дуже важливо аби мами з маленькими дітьми комфортно почували себе в соціумі, а тому вони сподіваються, що наліпок «baby-friendly» у Чернігові із часом ставатиме дедалі більше.