ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Винагорода за відновлення Чернігова і перші виплати за зруйновані квартири, – соціальні питання виконкому.

Featured Video Play Icon

Вдячність за стійкість та відновлення Чернігова. Місто підтримає тих, хто на своїх робочих місцях попри значні руйнування, спричинені агресором, у найкоротші терміни повертав і повертає його до відносно нормального в умовах війни життя – комунальників, медиків, вчителів і вихователів, працівників культури та інших. Проєкт програми одноразової матеріальної допомоги – винагороди героям у тилу – виконавчий комітет одноголосно погодив на черговому засіданні, 16 березня.

За рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади пропонується надавати матеріальну допомогу за особистий внесок у відновлення міста-героя від наслідків російської військової агресії. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 43 млн гривень, – повідомила Ірина Марчук, директорка департаменту соціальної політики ЧМР.

В чому логіка цього нашого рішення? Воно нестандартне для нас, тому що ми не приймали таких програм раніше, але цей рік специфічний для всіх, і для країни, і для міста. Цими днями ми згадуємо події річної давнини і втрати людей наших, втрати наших захисників, цивільних наших, величезні втрати, які понесло місто, руйнування будинків, закладів інфраструктури комунальних закладів, взагалі вулиць і доріг. І які головні у нас відчуття – звичайно, крім співчуття тим, хто загинув, хто втратив близьких і рідних, – це гордість за наше місто, гордість за наших військових, які його відстояли, за нашу єдність влади – центральної, місцевої, за нашого міського голову, який взяв на себе величезну функцію по організації оборони міста, за наших волонтерів і всіх-всіх-всіх, хто був у Чернігові і допомагав місту вистояти, – зазначив Олександр Ломако, в. о. Чернігівського міського голови.

Так, це вдячність насамперед тим чернігівцям, які у лютому-квітні під обстрілами лагодили зв’язок і комунікації, розвозили людям воду і вивозили сміття, щоб не допустити гуманітарної катастрофи, приймали пологи, рятували поранених, ховали померлих, і навіть прибирали та саджали квіти – їхній внесок неоціненний, каже Олександр Ломако.

А потім почався інший етап міста, дуже важливий, це спроба повернути місто і життя в місті до нормального, наскільки це можливо під час війни, і це величезна заслуга тих же комунальних всіх служб, і ЖЕКів, і водоканалу, і АТП-2528, які вивезли величезну кількість сміття. В місті відновлено транспорт, тролейбусне сполучення при тому що у нас половини опор і мереж не було в місті, але в червні вже поїхали тролейбуси а автобуси ще раніше. Це залучені сюди були з Хмельницького і з Івано-Франківська будівельники нам допомагали, але основну роботу робили наші комунальні служби по відновленню загальних місць в будинках, і скління, і дахи, і під’їзди і так дальше – величезна робота. Це наші освітяни, тому що повернувши у вересні навчальний процес у Чернігові, ми повернули цим багато людей до міста, – сказав Олександр Ломако.

За словами виконуючого обов’язки очільника міста, це колосальна і надважлива робота, і якби вона не була вчасно виконана, Чернігів би деградував. Загальні його втрати сягають понад 200 млрд грн, більшість з яких це пошкодження та руйнування житлового фонду. При цьому, нині тут проживають приблизно 260 тисяч людей, що лише на 25 тисяч менше, ніж у лютому 2022-го, відновлюється бізнес, у садочки регулярно ходить більше 3 тисяч дітей, а в школи офлайн більше 14 тисяч, і це один із найвищих показників в Україні.

Місто, всі люди в країні, зрозуміло, зараз живуть у важких умовах: інфляція, подорожчання цін на продукти харчування, а рівень заробітних плат, на жаль, ми не можемо із міського бюджету, і бізнес не може йти в ногу з цими подіями, з цими змінами….Слова подяки це звичайно добре, але коли заробітна плата там 6-7-8 тисяч гривень, то від цих слів людям простіше не стає. Тому прохання цю програму підтримати, знайти кошти в бюджеті міста на ці напрямки і я думаю на консенсусне таке рішення, що це в цей рік дуже важливо, – говорить Ломако.

Власне, розмір матеріальної допомоги-винагороди становитиме 3 тисячі гривень. Далі проєкт програми ще мають опрацювати депутати в комісіях та затвердити на сесії міської ради.

Крім того, цього дня погодили і перші виплати в межах ухваленої 21 лютого програми – власникам квартир, що були серйозно пошкоджені або повністю зруйновані в період бойових дій. Загалом на її виконання у бюджеті громади передбачено 20 млн гривень.

На сьогодні ми розглянули комісійно 157 заяв мешканців міста Чернігова, в яких будинки не підлягають відновленню. Це 2 адреси – проспект Миру, 249 та Чорновола, 15 перший та другий під’їзд. Загальна сума, яка пропонується на затвердження – 3 млн 140 гривень, – зазначив в.о. міського голови.

А також, вже традиційно, виділили одноразову матеріальну допомогу господарям пошкоджених ворогом приватних житлових будинків, а також часткову компенсацію за заміну пошкоджених вікон у багатоповерхівках. В цілому, за обома програмами вже профінансовано майже 37 млн гривень, і більшість людей, постраждалих від російської агресії, місто вже підтримало, йшлося на засіданні.

Водночас, щодня надходять заяви від родин загиблих захисників і захисниць, зокрема і щодо відшкодувань за надмогильні пам’ятники. Цього разу це виплати 23-ом сім’ям.

Пропонується затвердити погодити надання одноразовоі матеріальної допомоги 23 особам на загальну суму 1 млн 217 тисяч 167 гривень. Загальний обсяг коштів які вже отримано 67 сімей 4 млн 371 тисяча 750 гривень, – надав дані Олександр Ломако.

Щодо цієї програми, Олександр Ломако також зазначив, що варто вивчити юридичну можливість розширити її і включити туди загиблих волонтерів. Ще одне рішення виконкому – передача Чернігівським терцентрам 12 тонн продовольчих товарів, які місто закуповувало як матеріальний резерв на випадок повторних бойових дій. Враховуючи, що наразі необхідності в цих продуктах немає, їх роздадуть тим, кому вони будуть більш потрібні.