Факт-новини: оперативні сюжети

Унікальні монети: в Чернігові відкрилась нумізматична виставка.

Featured Video Play Icon

Грошові знаки є одним із джерел пізнання історії. Ще у давнину монети були чи не єдиними засобами масової інформації. Символи та знаки розповідали про правителів та демонстрували їх зображення. Нумізматична виставка, що відкрилася у приміщенні Колегіуму, знайомить глядачів з видатними особистостями Української козацької держави, пам’ятними  датами.

Усього експонатів 67. Ці монети, які розділені на сувенірні, ужиткові, пам’ятні, а також ювілейні представляють період українських визвольних змагань. Це доба Гетьманщини 17 – 18 століття, – розповідає Сергій Сергєєв, науковий співробітник заповідника “Чернігів стародавній”.

Збірка поділяється на три тематичні серії : «Герої козацької доби», «Відродження української держави» та «Гетьманські столиці». Карбувалися монети Національним банком України, починаючи з 90-х років минулого століття. Деякі за кордоном.

Усі ці монети – є витвір образотворчого мистецтва і техніки. Доволі цікаві тут у нас монети з Кирилом Розумовським і гетьманом України Богданом Хмельницьким. Їх розміщено на підставці, яка обертається за допомогою фотоелементів і вони якраз важать тройську унцію, тобо 31,1 г, – каже Сергій Сергєєв.

Українські пам’ятні монети здобувають перемоги на престижних конкурсах, демонструються на виставках за кордоном. Таким чином у світі дізнаються про важливі події з історії Україниі. Представлена чернігівцям експозиція належить приватному колекціонеру, ім’я якого організатори не розголошують. Працюватиме виставка протягом місяця.