ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Виховують 10 дітей: як живе дитячий будинок сімейного типу родини Тимофеєвих

Featured Video Play Icon

Коли перша зміна в мене уходить, то я залишаюся тільки зі старшими — хух, полегше. А потім уже друга зміна уходить — перша зміна приходить. Їх тільки там у мене троє на першу зміну, тому якби нормально, – розповіла мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Оксана Тимофеєва.

Це будні родини, у якій виховується 10 дітей, четверо з них — біологічні. Першою прийомною дитиною в сім’ї став хлопчик Дмитро. Його Оксана Тимофеєва разом із чоловіком Андрієм узяли у 2019 році. Із часом щастя родини помножилося — до них доєдналися чотири дівчинки — сестри хлопчика.

Сестри Дімини, вони вже дорослі стали, уже вчилися в гімназіях і нам запропонували діток, які потребують дуже сильно родини, з однієї родини троє діток — братик і дві сестрички. Але ж ми повні, нас 10. Як? Соціальні служби кажуть — давайте трьох сестричок виведемо, тому що вони ж навчаються в гімназії і так ми виводили з дитячого будинку сімейного типу офіційно, але неофіційно вони все одно наша родина.  Я завжди казала що я хочу прийняти в родину дітей. Чоловік казав — нам хватить своїх, а діти, особливо старший син, казав: «Мама, коли в нас уже будуть дітки, яким ми зможемо подарувати сім’ю, родину?» , – зазначила мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Оксана Тимофеєва.

Баскетбол, волейбол, легка атлетика, фортепіано та вокал. Кожна дитина має хобі та відвідує позашкільні заняття відповідно своїх вподобань. Вдома ж малеча вільний час проводить граючись із чотирилапими друзями, яких у Тимофеєвих — 8.

Хтось спокійніше, вона — агресивна трохи.

Збиратися за одним столом, пити чай та ласувати фірмовим пирогом — шарлотка для Тимофеєвих як сімейна традиція. З прибиранням, приготуванням їжі та клопотами по дому батькам допомагають самі діти, усі долучені до чергування.

Хто чергує, той миє посуд прибирає на столах і підлогу — це чергування. Потім у кімнатах кожний прибирає, у кожного свої кімнати, вони там уже діляться, – каже Оксана Тимофеєва.

Найстарша дівчинка в сім’ї Катерина розповідає як у дитячому будинку не вистачало батьківської підтримки та прикладу цілісної родини. Тому щиро захоплюється мамою Оксаною та татом Андрієм і радіє, що має багато братів та сестричок.

Багато дітей — весело, не скучно, допомагаємо всім усі між собою, ‘граємо, весело проводимо час. Я хочу взагалі таку велику сім’ю, щоби діти були не в інтернаті, тому що я розумію, я сама там була. Класно мати таку велику сім’ю — багато сестер. Підростемо й будемо допомагати одне одному, – зауважила Катерина Пилипенко.

Успішно реалізованих будинків сімейного типу в Чернігові чотири, незабаром до цього списку доєднається і ще один, кажуть в управлінні в справах дітей. Загалом це буде 47 дітлахів, серед яких і діти-сироти, і діти, позбавлені батьківського піклування — усі вони виховуватимуться в щасливих родинах.

Якщо беруться діти на виховання в родину, то виплачується допомога — грошове забезпечення батькам-вихователям, які беруть, у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатної особи, з розрахунку на одну дитину. Тобто якщо людина бере 5 дітей, то це близько 15 тисяч гривень отримує так звану заробітну плату. І на кожну дитину виплачується соціальна допомога в розмірі 2,5 прожиткових мінімуми. Це близько 7 тисяч гривень. Якщо 5 дітей беруться в дитячий будинок сімейного типу, то за місяць це 51 505 гривень. Це така сума достатньо для того, щоб функціонував цей будинок, – пояснила начальниця управління в справах дітей ЧМР Олена Зінченко.

Окрім того, що з розрахунку на п’ятьох дітей родина отримує більше півсотні тисяч гривень, додаються і численні пільги, субсидії, допомога благодійників. Для оформлення ДБСТ, а відповідно і взяття на виховання та спільне проживання від 5 до 10 дітей, окрема особа, яка не перебуває в шлюбі або ж подружжя, повинні мати житлову площу. У разі відсутності — із цим питанням можуть допомогти.

– Є можливість отримання державної субвенції на побудову дитячого будинку сімейного типу. У Тимофієвої, там саме побудовано за кошти територіальної громади. І ще в нас два будинки розташовані також на квартирах, які належать виконавчому комітету міської ради. Тобто житло надала громада, або надає дешеве. Але якщо забезпечується житло, так як от у Оксани Олександрівни, то це житло потім не переходить у службове й не залишається людям, – зазначила Олена Зінченко.

Пакет документів, що необхідний для створення такого будинку — не великий, каже Олена Зінченко. Серед основних — паспорт, ідентифікаційний код, довідка про стан здоров’я та відсутність судимості.

Це має бути згода всіх повнолітніх членів родини, які проживають. Може повнолітні діти, може ще якісь брати, сестри. Й обов’язково, якщо є діти, то згода дітей власних так само має бути, – запевняє начальниця управління в справах дітей ЧМР.

Для легкої адаптації малечі та розуміння особливостей їх виховання в новій родині батьки також мають пройти спеціальне навчання, опісля підтвердити своє бажання створити будинок сімейного типу.

– Там уже нам розказали, що не все так гладко. Буде звичайно «медовий місяць», вони так називали, а потім пішли будні як у будь-якій родині. І тому ми були вже готові, що буде складно, що в кожного свій характер, що ми ж не кожного народили, виховували змалечку — кожний прийшов зі своїм уже багажем, характерами і все таке інше, – підкреслила мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Оксана Тимофеєва.

Правила дому Тимофеєвих — завжди говорити правду, поважати одне одного, любити та частіше обійматись. Мама-вихователька Оксана каже, які б випробування не приносила доля — вони завжди залишаються переможцями, адже всі проблеми проходять разом — великою дружньою родиною.