ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Березнева індексація пенсій на Чернігівщині: на скільки зросли виплати?

Featured Video Play Icon

З 1 березня цього року в Україні провели індексацію пенсій, призначених до 31 грудня 2023 року включно. Коефіцієнт індексації становить майже 8%. Та у кожному випадку підвищення пенсії нараховувалося індивідуально, залежно від категорії, зазначають у пенсійному фонді. Так, мінімальне збільшення становить 100 гривень, максимальне – півтори тисячі. 

Якщо брати по категоріях, то підвищення у нас отримали майже 265 тисяч пенсіонерів, які отримують пенсію на загальних підставах, або, згідно з закону про статус та соціальний, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмір підвищення в середньому склав 286 гривень. Якщо казати про категорію, які отримують військову пенсію, тобто силові відомства, то даний перерахунок торкнувся 17,4 тисячі пенсіонерів і середній розмір підвищення склав 791 гривню, – повідомила заступниця начальника головного управління ПФУ у Чернігівській області Наталія Білозуб.

Як зазначила Наталія Білозуб, особам, яким з 1 березня не підвищують пенсії, але звернення надійшли до 31 грудня 2023 року, встановлено щомісячну доплату у розмірі 100 гривень. Таких в області понад 31 тисяча громадян.

 – Що стосується пенсії державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, ми провели перерахунок 1 тисячі 115  особам, підвищення отримали 1067 осіб і середній розмір підвищення склав 659 гривень, – зазначила Наталія Білозуб.

Окрім цього, з 1 березня провели перерахунок у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. До цього розмір  виплат складав 2 093, а з 1 березня – 2 361 гривню. Щодо внутрішньо переміщених осіб, які отримали  даний статус до повномасштабного вторгнення рф в Україну, то їм у пенсійному фонді нагадують про обов’язкову фізичну ідентифікацію для подальших виплат.

Якщо цього не буде зроблено, то виплата пенсій буде припинена з 1 квітня, тобто до 31-го березня можуть прийти фізичну ідентифікацію як в Ощадбанку, так і в органах пенсійного фонду, або дистанційно, або за допомогою відеоконференцзв’язку, або через дипломатичну установу, – підкреслила Наталія Білозуб.

Зазначимо, що індексація пенсій в України проводиться  вже втретє під час повномасштабного вторгнення рф.