Факт-новини: оперативні сюжети

Вулиця або сквер на честь Кудабекова і Ловара, відмова Атрошенка від виплат і тарифи на тепло

Featured Video Play Icon

Бек і Борода. Справжні патріоти свого міста і своєї країни. В пам’ять про чернігівських військових-добровольців – Андрія Кудабекова та Дмитра Ловара, які загинули 31 жовтня разом смертю героїв у бою на півночі області, у Чернігові можуть з’явитися вулиця або сквер, названі на їхню честь. З такою пропозицією до комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища публічно звернувся виконуючий обов’язки міського голови.

Я щойно, буквально годину назад, повернувся з похорон. Ховали, на жаль, чергових наших героїв, які загинули, захищаючи Україну відомі чернігівські добровольці Андрій Кудабеков і Дмитро Ловар, які буквально декілька днів тому загинули в прикордонні. І я з цього приводу хотів звернутися до комісії з топоніміки при міській раді розглянути питання.  Можливо, вулицю, можливо якийсь сквер назвати так, щоб ми вшанували наших добровольців. Багато чернігівців їх знали, вони з 2014 року захищали Україну і на Сході, з першого тижня, по суті, бо там був час на повернення, захищали Чернігів. Тому що памʼять наших героїв має жити і після їхньої смерті, це найменше, мабуть, що ми як громада можемо зробити, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Андрія Кудабекова у Чернігові знали як підприємця, активного учасника Революції Гідності, спецназівця АТО і засновника центру тактичної підготовки “Вовкулака”, оборонця Чернігова і України від лютого 22-го. Його побратим Дмитро Ловар не був медійним, однак всі відгукуються про нього як мужню і віддану людину з хоробрим серцем. Його любили і поважали.

Перед засіданням виконкому Олександр Ломако також повідомив, що міський голова 2015-2023-го років Владислав Атрошенко, віднині почесний громадянин Чернігова, відмовився від грошової винагороди, що надається із присвоєнням цього звання. 

Мені сьогодні надійшло звернення, це більше стосується відділу кадрів чи фінансового управління, від почесного громадянина Чернігова Владислава Атрошенка, де він відмовляється від виплат, які згідно статуту громади і регламенту має отримувати почесний громадянин, це 68 приблизно тисяч гривень, 10 мінімальних зарплат. Я, в принципі, і очікував на таке звернення, я про це говорив на сесії, що, знаючи багато років Владислава Анатолійовича, він точно відмовиться від цих виплат, вони йому непотрібні. Надійшло письмове звернення, прошу це врахувати, – зазначив Олександр Ломако.

Що стосується власне питань виконавчого комітету, серед важливих – встановлення економічно обгрунтованих тарифів на послуги з виробництва і транспортування теплової енергії та постачання гарячої води для абонентів ОТКЕ і Спеціальної енергетичної компанії. На сьогодні це стосується лише бюджетних установ та інших категорій споживачів. Для населення вони не змінюватимуться, допоки країна житиме в умовах воєнного стану та півроку після, так як діє мораторій – відповідно вони лишаються на рівні зими 2021-22-го. Перегляду ж тарифів щороку перед початком опалювального сезону вимагає законодавство, і у випадку з побутовими споживачами це потрібно, аби підприємство могло отримати відшкодування понесених втрат від держави. Найближчим часом тарифи мають затвердити і для нового орендаря ТЕЦ – комунального підприємства “Теплокомуненерго”.

– Відповідно до нормативних документів, тарифи для таких підприємств, а саме на ТЕЦ, спочатку мають бути встановлені комісією з регулювання енергетики та комунальних послуг. Пройшло засідання комісії на минулому тижні, відповідно до регуляторки 10 днів з моменту оприлюднення  і плануємо на наступний тиждень, на кінець винести тарифи вже для комунального підприємства, тому що це вкрай важливо для того, щоб ми мали змогу виставити рахунки і бюджетній категорії, і категорій споживачів “інші”, – повідомив голова правління АТ “ОТКЕ” Олексій Щербина.

Цього дня виконком дав старт і рішенню міської ради про фінансову підтримку АТП-2528 з бюджету громади, щоби воно і надалі безперебійно надавало свої послуги: тариф для населення тут також не підвищується, однак через здорожчання всіх його складових, як от пальне, електроенергія чи зарплати, комунальне підприємство нарощує збитки перед постачальниками.

Крім того, рішенням виконкому погодили демонтаж одинадцяти вивісок і рекламних конструкцій, що не відповідають правилам благоустрою і навіть порушують закон, бо є російськомовними, поточні коригування програм, а також соціальні питання – матеріальної допомоги породіллям, чернігівцям, постраждалим від війни, та підтримки родин загиблих захисників і захисниць.