Факт-новини: оперативні сюжети

«Люди з великим серцем»: у Чернігові з нагоди професійного свята привітали соцпрацівників

Featured Video Play Icon

Опікуються сім’ями з дітьми та літніми людьми, допомагають внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни та родичам полеглих Героїв. У Чернігові близько 400 працівників та працівниць соціальної сфери. Валентина Максименко — одна з них. Жінка працює в цій галузі вже 34 роки, а тому на власному досвіді знає, як важливо бути ближчими до людей, які потребують допомоги.

– Ось сьогодні хлопець тільки прийшов із двома палками і з пораненням ноги, то, звичайно, ми йому по максимуму тут розказали, провели до пенсійного фонду, розказали, які пільги, дали документи й написали запит, і все, що можемо, ми від себе, звичайно, допомагаємо, і стараємося допомогти всім-всім, хто звертається. І коли допомагаєш людині, коли розказуєш, коли вона зрозуміла, вона знає, що можна звернутися, що тут допоможуть, що вислухають — отримуєш від цього задоволення, тому що знаєш, що я на своєму місці, я чим можу допомагаю людям, – розповіла начальниця відділу по роботі з ветеранами війни Валентина Максименко.

Щорічно, починаючи з 1999-го, у першу неділю листопада відзначається День працівника соціальної сфери. Це люди, у професійних обов’язках яких — підтримка вразливих категорій населення. З початком повномасштабного вторгнення кількість таких людей суттєво збільшилася. Зокрема, сьогодні в Чернігові майже 11 тисяч внутрішньо переміщених осіб та 14.500 сімей, що одержують різні види соціальних допомог. Як-от, часткову компенсацію видатків на ремонт та відновлення вікон, матеріальну допомогу власникам приватних та мешканцям багатоповерхових будинків, а також виплати родичам загиблих Захисників та Захисниць.

– Із цими подіями, які відбуваються в нас у країні, робота стала більш емоційною, тому що це і внутрішнього переміщені особи, які втратили житло, які перемістилися з певних територій. Дуже складна робота чисто емоційно-психологічно, якщо звертаються до нас сім’ї загиблих хлопців, тому що люди пережили певні психологічні травми, але приходять до нас, я думаю, що вони отримують певну юридичну, правову допомогу в повному обсязі. І, знаєте, хочу подякувати міський раді, усе ж таки, за те, що в нас є певні міські програми, вони досить підтримують наше населення, а ми їх реалізуємо, – зазначила  директорка департаменту соціальної політики ЧМР Ірина Марчук.

Напередодні свята працівників департаменту соцполітики та терцентру із професійним днем привітав, а також вручив Почесні грамоти міського голови, виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако.

В цій сфері, на цій професії можуть працювати тільки з великим серцем, люди, які прийняли свідоме рішення віддати частинку себе, тому що ти все одно пропускаєш усіх людей із їхніми проблемами, їхніми зверненнями, їхніми бідами. Але на цю роботу, враховуючи, на жаль, і рівні заробітних плат, й увагу держави до цієї сфери, тому що це делеговані повноваження для місцевого самоврядування. Враховуючи це, я переконаний, що в професію може піти тільки людина, яка прийняла свідоме рішення присвятити себе, частину свого життя, частину свого внутрішнього світу людям, які потребують цієї допомоги, цієї підтримки, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако підкреслив: міська влада та чернігівці цінують роботу працівників соціальної сфери, які попри виклики сьогодення продовжують професійно виконувати свої службові обов’язки.