Факт-новини: оперативні сюжети

Врятоване мистецтво: Чернігівський художній музей готується до відкриття постійних експозицій

Featured Video Play Icon

Від 24 лютого зали художнього музею імені Галагана спорожніли. Експонати перемістили в безпечне місце окрім одного – погруддя батька Тараса. До війни Кобзар першим зустрічав відвідувачів музею.

Увечері 6 березня у двір музею прилетів ворожий снаряд. Як і у роки Другої світової війни старовинна будівля зазнала пошкоджень.

Вибуховою хвилею  пошкоджено 30 вікон, на щастя минулося без загорянь. У музеї тоді перебували зберігачка фондів та охоронець.

Під обстрілами музейники рятували колекцію. Експонати запаковували у плівку і поміщали у звичайні ящики. Звісно, за таких умов картини не можуть зберігатися тривалий час.

Були небайдужі, що відгукнулися. Від закордонних музеїв, галерей та благодійників почали надходити потрібні матеріали для зберігання фондів. Зокрема, надійшли кошти для придбання резервної автономної сонячної електростанції.

Працівники художнього музею вже дбають про післявоєнне майбутнє. Триває процес оцифрування колекції, підготовка до відкриття постійних експозицій. А поки що чернігівці можуть безкоштовно відвідати першу міжнародну виставку “Бонсай. Едем”, яка запрацювала у воєнний час.