НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Найдовша ніч року, найкоротший день та Віфлеємська зірка

Featured Video Play Icon

Таке астрономічне явище припадає саме на 21  грудня. Валентин Дедович, який спостерігає за зірками вже майже 35 років нічого містичного у цьому не бачить і пояснює його на армілярній сфері, яка демонструє рух сонця навколо  Землі.

Ось так, майже в одній точці Сонце в грудні протримається три доби, а день при цьому  приростатиме на хвилину. Якщо календарна зима наступила  1 грудня, астрономічна – лише сьогодні.

Не озброєним оком сонцестояння не помітити. Але  в планетарії Національного університету

« Чернігівський колегіум» за цим явищем можна  спостерігати . Бо тут є унікальне обладнання , яке дозволяє дивитися на зіркове небо  і вдень і вночі.

Екскурсовод планетарію Анастасія Карпенко цієї ночі сподівається тут  побачити Віфліємську зірку. Це явище  останнього разу спостерігали у світі  800 років тому. І не дивно, що його назвали за аналогії з Біблією  та пов`язали з народженням Ісуса Христа.

  • Явище унікальне. Називається Віфліємською зіркою, це явище, яке відбувається зараз,воно в останнє було 800 років тому. Дві крупні планети, Юпітер і Сатурн, на небі практично здвоюютьс , будуть поряд. Насправді вони дуже далеко. Це явище досить рідкісне , коли планети на небосхилі складаються. Так що з землі  вони видні будуть в одній точці. Наступне явище через кілька сотень років, – розповідає доцент кафедри фізики та астрономії  Національного університету ” Чернігівський колегіум” Валентин Дедович

Ми піднялися на дах планетарію і подивилися у телескоп. Хоча він і дуже потужний , але  хмарне небо та мряка не дозволяла роздивитися  це природне явище. А от уявити його можна.

З цим явищем та днем у астрологів є різні знамення. Радять провести час у колі сім’ї, друзів або близьких. Кажуть, що цей день має надзвичайну енергетику. А якщо ви  в час сонцестояння побуваєте у чернігівському планетарії та потримаєте у руках  метеорит, що впав  у Ріпкинському районі, усі ваші мрії збудуться.

 Анастасія Карпенко запевняє , що  все , про що вона мріяла тримаючи метеорит, вже  збулося.