ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Волонтери розпочали відновлення ще одного старовинного будинку у Чернігові

Featured Video Play Icon

Зберегти та відновити унікальні зразки старовинної архітектури міста. Команда «Деревʼяного мережива Чернігова» почала роботу над будинком на вулиці Хлібопекарській. Загалом, за час існування проєкту волонтери відновили десять обʼєктів. Ювілейним стала садиба Сидоренків на Музейній, 2Б. Півторасотрічна будівля на Хлібопекарській, 5 — одинадцята в списку команди. Зібрати кошти на матеріали для її відновлення допомогли небайдужі чернігівці.

– Що стосується відновлення — це класика: карниз, бо дуже часто всі ці детальки ламаються. Тут, на щастя, не так багато поламаних. І ми ще хочемо продовжити до кінця будинку, щоб воно плюс-мінус цілісно виглядало. І, що важливо, бачите, на останньому вікні зараз присутні ґрати, решіточка. Ми домовилася з власником тієї частини, що знімемо решітку й почепимо повністю нову раму, – зазначив , автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

Станіслав Іващенко додає: будинок на Хлібопекарській — особливий, адже в ньому наявні елементи, виконані за допомогою обʼємного різьблення. Тому цього разу перед командою «Дерев’яного мережива» стояло найскладніше завдання за всю історію проєкту — відтворення втрачених сандриків. Воно потребує застосування сучасних технологій 3D-моделювання та фрезерування.

-Звичайно, ми підібрали колірну схему. У принципі, будинок буде плюс-мінус у тому кольорі, хіба що замість такого бордового буде більш насичений вишневий колір. А для акцентів, тут подекуди трапляється жовтий, ми візьмемо білий, – каже Станіслав Іващенко.

Брати участь у толоках можуть усі нейбайдужі. У перший день робіт до команди волонтерів «Дерев’яного мережива Чернігова» долучилася викладачка Оксфордського університету Марні Гавлетт. Дівчина має українське коріння.

Я жила в Чернігові перед коронавірусом і вивчала чернігівську культуру та політику. І тепер я тут, в Україні, ще раз і захотіла допомагати проєкту, тому що Стас — мій дуже добрий друг, і я кажу: «Oк, буду допомагати». Це дуже важливий проєкт, особливо сьогодні, у часи війни. Я думаю, це дуже цікаво, фантастично. Я знаю багато волонтерів, хто хоче допомагати проєкту і я думаю, це дуже круто. Багато людей тут, щоби зберегти українську культуру. Ми хочемо допомогти, – підкреслює волонтерка, викладачка Оксфордського університету Марні Гавлетт.

Загалом, команда «Деревʼяного мережива» планує не лише працювати над зовнішнім виглядом будинку, а й дізнатися його історію. За перший день робіт волонтери зачистили більше половини фасаду, пофарбували нову віконну раму та декоративні елементи вікна. З наступної толоки планують почати фарбування будинку. За словами Станіслава Іващенка, завершити його відновлення сподіваються за півтора-два місяці.