Факт-новини: оперативні сюжети

Воєнні злочини росіян: під час вторгнення на територію Чернігівщини їх нараховують близько тисячі

Featured Video Play Icon

Близько тисячі воєнних злочинів скоїли росіяни під час вторгнення на територію Чернігівщини у 2022 році. Стільки кримінальних проваджень зареєструвала обласна прокуратура. Однак наразі тільки 17 обвинувальних актів направлено до суду, і лише двоє російських військових відбувають покарання у в’язниці. Один з них – танкіст Михайло Куліков, який 26-го лютого минулого року розстріляв  багатоповерхівку на вулиці Рапопорта у Чернігові.

Близько одного місяця проводилося розслідування, з урахуванням того що необхідно було провести і експертизи судові, які підтвердили і вартість пошкодженого майна, і вид боєприпаси, який був використаний – все, щоб зв’язати танк підбитий з тими особами, які в ньому знаходились, з тими ушкодженнями, які були в будинку. Проводились відповідні експертизи, знаходились свідки, опитувались, – говорить Кирило Пугачов, начальник відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Чернігівської обласної прокуратури.

Як пояснив Кирило Пугачов, найскладніший етап розслідування російських воєнних злочинів – це ідентифікація тих, хто їх скоїв. Випадок з танкістом Куліковим прокурорам розслідувати було легше, бо той був у полоні та визнав свою провину, але більшість окупантів буде засуджена заочно. Тим не менш, це також має сенс, адже злочинців можна буде оголосити у міжнародний розшук.

Якщо, наприклад, особа опиниться у якійсь іншій країні і буде український вирок суду, яким особу засуджено до реального позбавлення волі, таку особу можна екстрадувати і направити в українську установу відбування покарань для відбування такого покарання. Це один з аспектів. Інший аспект – це інтереси потерпілих. Оскільки в таких злочинах потерпілі отримують встановлений факт, що було вчинено воєнний злочин, що може бути підставою в подальшому для процесів щодо компенсації на міжнародному рівні, – повідомив Кирило Пугачов.

Наразі обласна прокуратура продовжує розслідувати найбільш резонансні злочини росіян, зокрема обстріл черги до магазину на вулиці Доценка, а також авіаудар по вулиці Чорновола.