ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Утримання міської військової адміністрації коштуватиме Чернігову більше трьох мільйонів гривень

Featured Video Play Icon

Понад три мільйони гривень із бюджету Чернігова на заробітні плати, розрахунки за комунальні послуги, витрати на пальне – в цілому, роботу міської військової адміністрації впродовж найближчих десяти місяців. Проєкт програми на 2023-ій, що передбачає відповідні видатки на функціонування створеного президентом у місті тимчасового органу, підтримали 16 березня на черговому засіданні виконавчого комітету.

Передбачити фінансове забезпечення діяльності Чернігівської міської військової адміністрації загальним обсягом 3 млн 69,4 тисяч гривень, з них на захищені статті – 2 млн 834,4 і незахищені – 235, – повідомила Олена Лисенко, начальниця фінансового управління ЧМР.

На сьогодні міська військова адміністрація та органи місцевого самоврядування працюють паралельно, кожен зі своєю зоною відповідальності. Як неодноразово зазначав начальник МВА, його компетенція – покращення безпекового середовища, цивільного захисту та підвищення обороноздатності міста. Водночас, міська рада, її структурні підрозділи та виконавчі органи продовжують виконувати всі самоврядні функції, опікуватися життєдіяльністю та розвитком Чернігова.

В законі сказано, що повноваження, пов’язані з місцевим самоврядуванням фінансуються з міського бюджету, а з військовим станом – з державного бюджету. І було б правильно, звичайно, якби це фінансувалося з державного бюджету, тому що функціями місцевого самоврядування Верховна Рада не наділила військову адміністрацію. Але я не хотів би це питання робити конфліктним чи спірним, воно не є таким абсолютно, тому що і я як виконуючий обов’язки міського голови і публічно і непублічно декларували, що ми сприятимемо роботі військової адміністрації, яку створив президент, і яка очевидно створена, щоб підвищити обороноздатність міста і безпеку, і ми в цьому всі зацікавлені. Тому ми не будемо думати, чи має це держава фінансувати, чи не має звернулася військова адміністрація до нас – відповідно, це їхнє бачення, і ми тут все зробимо, – сказав Олександр Ломако, в. о. Чернігівського міського голови.

Оскільки бюджет міста затверджений, кошти на діяльність військової адміністрації перерозподілятимуть з інших статей, втім з яких саме поки не відомо, йшлося на засіданні. Остаточно проєкт програми зі змінами до основного фінансового документу громади мають ухвалити депутати на сесії міської ради.