ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Водні процедури для дітей: басейни чернігівської сімейної поліклініки знову приймають відвідувачів

Featured Video Play Icon

Я люблю плавати, і плавання — це круто, – каже Віка.

Десятирічні Віка та Устин — одні з перших відвідувачів «Великого басейну», що з 1-го лютого відновив свою роботу в стінах «Сімейної поліклініки» на проспекті Левка Лук’яненка. Хлопчику подобається пірнати, а дівчинці — виконувати вправи, зокрема, «дельфінчик» та «солдатик». Усе це — під пильним наглядом медсестри з ЛФК Світлани Протченко.

Заняття починаємо з розминки — різні вправи на різні рухи, потім робимо вправи з допоміжними засобами — у нас є дошки, нудлі, м’ячики. Потім ми робимо вправи без допоміжних засобів, а потім вільне плавання. Дітки збирають іграшки, дуже люблять, розкидаємо їх по всьому басейну. І ще дітки дуже люблять занурюватися і діставати іграшки, – пояснила медична сестра з лікувальної фізкультури КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Світлана Протченко.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни басейни «Сімейної поліклініки» вже приймали маленьких плавців — у червні 2023-го. Однак за два місяці вони зачинилися на ремонт — планову реконструкцію котлів, адже в поліклініці автономне опалення.

Було замінено все обладнання повністю. Обладнання, яке нагріває воду, було замінено. Обладнання, яке фільтрує та качає воду, залишилося таким, як було, але фільтраційна система була повністю замінена, – розповів заступник медичного директора КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Роман Поляков.

Для того, щоби потрапити до басейну, малечі необхідно здати аналізи та одержати необхідні довідки. Якщо батьки хочуть плавати разом із дитиною, окрім аналізів необхідно зробити флюорографію. Якщо дитина приходить без батьків, її супроводжує інструктор або медсестра. Тренуватися у «великому басейні» можуть діти віком від 5-ти до 12–13-ти років. Однак він у поліклініці — не єдиний. Тут також є басейн «Малятко» — для мам із маленькими дітьми, та ванночки для плавання — для найменших.

Є «залізна ванна», у якій дітки починають плавати в нас із місяця до трьох місяців. Тих, хто почав плавати в «залізній», переводять до акваріуму — «синьої ванни». Й із «синьої ванни» в 6–7 місяців дітей переводять уже до «Малятка» з батьками. Також у нас є групи й у «Великому басейні» для батьків із малими дітьми, – зазначила керівниця реабілітаційного підрозділу КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Олена Ревко.

Молода мама Ольга спостерігає, як її п’ятимісячний Дамір робить перші спроби поплексатися у воді у «синій ванні».

По-перше, це розвиток для дитинки. По-друге, це для закалювання імунітету. Ну і, по-третє, я дивлюсь, йому це дуже подобається, – каже молода мама Ольга.

А в басейні «Малятко» чернігівка Оксана вже плаває разом із сином В’ячеславом. Медсестра — завжди поруч.

Ми допомагаємо мамі, поливаємо водичкою, стимулюємо дитинку до плавання, розказуємо, як потрібно різні підтримки, як дитинку тримати. Іграшками теж забавляємо, проводимо час весело, – зауважила медична сестра з лікувальної фізкультури КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Світлана Протченко.

Це корисно для здоров’я, для розвитку дитини. Можливо, швидше піде. Можливо, ще щось. І якось згаяти час у декреті. Покупались, поплавали, а там уже і вечір. Поспали. Дуже гарно після басейну спиться, – додає молода мама Оксана.

Плавання — не лише приємне, а й корисне заняття для дітей, підтверджують медики. Це ефективний спосіб загартувати малечу, виростити її здоровою і фізично розвиненою.

Плавання дуже розвиває координацію рухів у маленьких. Дітки краще сплять. Розвивається дихальна система, тому що дітки пірнаються, збільшується об’єм легень. Розвивається серцево-судинна система, – зазначила медична сестра з лікувальної фізкультури КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Світлана Протченко.

А ще перебування у воді підвищує імунітет, зміцнює опорно-руховий апарат та суглоби, покращує витривалість та координацію, а також є профілактикою плоскостопості. Басейни «Сімейної поліклініки» безпечні для дітей та їхній батьків, запевняє Роман Поляков. У закладі встановлена сучасна система вентиляції, а вода прирівнюється до питної.

Температура води в нас від 28 до 30 градусів у «Великому басейні», тому що різний вік і різні заняття. Якщо мами з малими дітьми, то підігрівається до 30 градусів. Якщо старші дітки, то в басейні ми стараємось робити 28–29 градусів, щоб їм не було жарко й було комфортно займатися. У «Малятко» в нас вища температура, тому що там малі дітки. І тому там температура від 31 до 33 градусів, – підкреслила керівниця реабілітаційного підрозділу КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Олена Ревко.

Заняття у «Великому басейні» тривають 45 хвилин, у найменших — пів години. У випадку повітряної тривоги медики просять батьків одягнути дітей та скористатися правилом «двох стін» або спуститися в укриття, вхід до якого розташований поряд із басейнами.