ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Житлова субсидія на опалювальний сезон: як і кому призначають допомогу?

Featured Video Play Icon

Чернігівка Неоніла мешкає у приватному секторі. Аби обігріти свою оселю в  осінньо-зимовий період, їй доводиться використовувати індивідуальне газове опалення. Жінка розповідає: торік високі ціни на житлово-комунальні послуги неабияк вдарили по кишені. А тому сьогодні Неоніла прагне повернути субсидію, яка раніше надавалася їй по праву.

Була, а потім в мене зняли субсидію, тому що донька за кордоном була, а тепер вже наче дозволили, що будуть давати субсидію. Я вже була, пообіцяли, що прийде спеціаліст і перевірить, проживає донька зі мною чи не проживає. Потрібно щоб сусіди підтвердили, – зазначила чернігівка Неоніла.

Як зазначили в Головному управлінні Пенсійного фонду України Чернігівській області, з 1 жовтня 2023-го по 30 квітня 2024-го вони проведуть автоматичне нарахування субсидії для певних категорій громадян. Крім того, до цього переліку увійшли особи, яким призначили субсидію, але фактично її розмір дорівнював нулю.

– Це значить сума доходів не покриває витрати, які передбачені на отримання субсидії. Тобто на літній період, зазвичай, бувають такі випадки, коли субсидія є в 0-му значенні. Почнеться опалювальний сезон, буде більше послуг і, звичайно, що тоді і субсидія буде нараховуватися у більшому розмірі, – пояснила заступниця начальника управління обслуговування громадян Головного управління ПФУ в Чернігівській області Наталія Войток.

За словами Наталії Войток, деякі мешканці домогосподарств все ж мають особисто звернутися до Пенсійного Фонду, аби одержати право на субсидію. Наприклад, ті, хто претендують на неї вперше, або ж попередньо отримали відмову.

– Було відмовлено на призначення субсидій з різних причин – це або заборгованість, або не вийшло по доходах, або відсутні доходи, тобто різні причини. І, обов’язково, ще можна звернутися тій категорії, в який відбулися зміни в складі членів домогосподарства, або їхньому соціальному стані. Категорія, яка має звернутися, якщо вони не звернулися в неопалювальний з 1-го травня по 30 вересня, –  ВПО, – зазначила Наталія Войток.

Щоб одержати субсидію, перш за все, необхідно подати заяву та декларацію про доходи й витрати. Це стандартна процедура для визначення права на допомогу. Також деяким особам знадобиться довідка про фінансові надходження.

Це якщо в декларації зафіксовані доходи, які не підтягуються в нас в пенсійному фонді, і не відображені у фіксальній службі. Субсидія буде розраховуватися на всіх членів домогосподарства, які зареєстровані за адресою і беруться їхні доходи, обов’язково береться дохід кожного, якщо людина зареєстрована за іншою адресою, і надає акт підтвердження, то в такому випадку доходи цієї людини братися не будуть, – додала заступниця начальника управління обслуговування громадян Головного управління ПФУ в Чернігівській області Наталія Войток.

Загалом, аби подати перелік документів та проконсультуватися, є декілька форм звернення. Передусім, це сервісні центри Пенсійного фонду, електронна адреса та вебпортал. Також є можливість скористатися застосунком “Дія”.