Факт-новини: оперативні сюжети

Відсторонення мера: партія “Удар” і Комітет виборців назвали це небезпечним прецедентом

Featured Video Play Icon

Вперше в історії незалежної України мера міста позбавили права обіймати свою посаду. Про те, що відповідне рішення суду щодо очільника Чернігова з юридичної точки зору не витримує жодної критики і може стати небезпечним прецедентом як для правової демократичної держави, останній тиждень говорить вся країна.

Розкритикували ситуацію з відстороненням Владислава Атрошенка і в партії “УДАР”. У своїй офіційній заяві вони назвали це зведенням політичних рахунків через тиск на суди замість підтримки місцевого самоврядування, а також звернулися до гаранта Конституції.

– Партія «УДАР Віталія Кличка» звертається до Президента України втрутитися в ситуацію і не допустити правового свавілля та утисків місцевого самоврядування. Центральна влада повинна працювати пліч-о-пліч з владою на місцях, бо саме міські голови займаються сьогодні життєзабезпеченням та безпекою громад і звітують перед людьми, а не перед центральною владою – це, до речі, один із головних критеріїв для інтеграції України в ЄС. Ми маємо спільно битися із зовнішнім ворогом, а внутрішні протиборства лише віддаляють нашу перемогу, перемогу України, – наголосив  голова Центрального виконавчого комітету партії “УДАР Віталія Кличка” Артур Палатний.

В “УДАРі” наголосили, що війна – не привід згорнути завоювання демократії, які вже вдалося досягти Україні. Бо дотримання законності і прав громадян та можливість жити в правовій європейській державі – виборює сьогодні Україна у війні з тоталітарною росією.

Сподівання, що апеляційний суд відновить законність, скасувавши ухвалу Яворівського районного суду, висловив і Комітет виборців України, що опікується захистом власне виборчих прав. В організації констатували, що винесеним 7 грудня рішенням суд фактично ревізував волю чернігівців, які у 2020-му вдруге переобрали Владислава Атрошенка міським головою, до того ж, з одним із рекордних у країні показників. Та вкотре вказали на грубе порушення суду, який визнав винним мера за одне правопорушення по двох частинах однієї статті, та бездоказовість застосування положення ч.6 ст. 30 КУпАП і відповідальності у вигляді позбавлення повноважень на один рік.

Окремо в КВУ звернули увагу на передачу справи саме на Львівщину, що теж може свідчити про її замовність та політичний інтерес.

“Комітет виборців України вважає, що дане рішення є небезпечним прецедентом, коли, керуючись політичними мотивами, позбавляють права керувати містом законно обраного мера. Цей прецедент може стати катастрофічним для розвитку місцевого самоврядування в Україні та згортанням реформи децентралізації. Ситуація додатково вказала на загрозливий стан судової системи в Україні. Зупинена судова реформа, недієздатна та досі не сформована Вища рада правосуддя призводить до безкарності та політичного впливу на рішення судів. Подібне вибіркове “правосуддя” несе загрозу не лише місцевому самоврядуванню, але є ударом по демократії та правах громадян, та може стати передвісником авторитаризму”, – йдеться у заяві громадської організації. Вони також відзначили, що їхня позиція є суголосною з рекомендаціями європейських партнерів щодо успішного вступу України до Європейського Союзу.