Факт-новини: оперативні сюжети

Відродження Різдвяних традицій: як чернігівці виготовляли Дідуха

Featured Video Play Icon

Останній обжинковий сніп, символ Різдва – дідух. Саме його наші пращури ставили у кутку хати на Святвечір. У туристично-інформаційному центрі провели майстер-клас напередодні Різдва, аби містяни поринули в творчий процес та  навчилися техніці виготовлення святкового оберегу, відродили національні традиції. 

Це є дуже така важлива традиція, це є ознака того, що сьогодні наші традиції споконвічні повертаються через діяння, через створення, безпосередньо, такого символу нашого дідуха. Це символ предків, це про те, коли ми за столом маємо згадувати і ще своїх рідних, яких вже з нами немає, але вони з нами. Це дуже важливо, – зазначив начальник управління культури та туризму Олександр Шевчук.

Потрапити на майстер-клас можна було задонативши на ЗСУ. Для майстра Олександра Крутька, виготовлення традиційного снопу не просто хобі, але й спосіб допомогти тим, хто, ризикуючи своїм життям, боронить нашу країну. Чоловік навчив всіх бажаючих створювати оберіг зі злакових культур. 

Буду робити з жита, овса, льону, я ще й просо сюди знайшов. Горобців годував, а горобці трішки мені залишили, і просо ще є. Жито, пшениця – з цього він і робиться, а квіточки я взяв для того, щоб показувати, – зауважив майстер Олександр Крутько.

Учасники майстер-класу поринули в атмосферу минулого, коли всі прикраси у домі створювалися власноруч і здебільшого з природніх матеріалів. Цього Різдва в їх оселях замість ялинки почесне місце займе дідух.

Я полюбляю робити речі власними руками, як поробки якісь. Мене мій дідусь часто запрошує на якісь майстер-класи, тому мені це цікаво, – каже учасниця майстер-класу Світлана Яхницька.

Це наша історія і для мене це так чутливо робити це своїми руками. Не просто придбати в магазині, а ще самій зробити, вкласти туди свою душу і зробити це правильно і з професіоналом тут саме і для мене це дуже цінно, – зазначає учасниця майстер-класу Юлія Дарницька.

Ми прийшли дідуха робити для того, щоб і зацікавити дитину і поринути її в історію створення такого сімейного оберегу, для того, щоб поринути в історію нашого міста, історію нашої країни, насамперед, підтримати наших воїнів, задонатити і гарно провести час, – говорить учасниця майстер-класу Анжела Салоїд.

Всі виручені кошти підуть – для підтримки 1-ої окремої танкової бригади, а саме на закупівлю батарей для антидронової боротьби та посилення оборони, аби максимально забезпечити захист нашої країни. Збір започатковано в рамках реалізації проєкту “Академія української музики”.