ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення пошкоджених квартир: у мікрорайонах Чернігова триває етап анкетування

Featured Video Play Icon

Відновити пошкоджені рашистськими обстрілами вікна і двері та заізолювати квартири до холодів. Чеська гуманітарна організація “Люди в біді” долучається до відбудови Чернігова та допомоги найменш захищеним, і реалізує свою благодійність в рамках проєкту “Shelter”, що з англійської “укриття” або “захисток”. Він охоплюватиме сім найбільш постраждалих мікрорайонів міста, а саме Подусівку, ЗАЗ та селище ТЕЦ, де вже завершено прийом заявок, а також райони Обласної лікарні/Льотної, вулиць Чорновола/Любецька, Шерстянки та Масанів, на території яких нині триває початковий етап анкетування.

Поки державою не напрацьований механізм відшкодування збитків за приватні оселі, у “незакритих” домівках лишаються жити тисячі людей, яким важко самостійно зробити ремонт. А це насамперед особи з інвалідністю, складними захворюваннями, люди похилого віку, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, категорії яких є пріоритетними для проєкту. Хоча не виключається і реєстрація інших, кажуть волонтери. Подати заявку на допомогу можна, якщо це не серйозні пошкодження, як наприклад пряме влучання, якщо вікна чи двері ще не замінені, а також якщо будинок передбачений програмою.

Реалізація проєкту розрахована до січня, включно з самими ремонтними роботами, а тому реєстрацію планують продовжити ще на вересень та із заходом у помешкання, аби охопити якомога більше людей, зокрема і тих, які не можуть вийти з дому, зазначає координаторка.

Перелік будинків, що можуть взяти участь у проєкті, а також адреси центрів анкетування розміщені на веб-порталі Чернігівської міської ради, або на сайті чи фейсбук-сторінці громадської організації “Агенція міських ініціатив”, що власне є оператором у Чернігові. Самі ж центри наразі працюють у 4 мікрорайонах щодня з 10-ої до 17-ої години, крім неділі, до 23 серпня включно. Загалом, в межах проєкту планується провести ремонт приблизно у трьох тисячах квартир Чернігова.