ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення, підтримка військових, допомога партнерів – яким був 2023-й для Чернігова?

Featured Video Play Icon

Рік відновлення, посилення обороноздатності та допомоги військовим, нових партнерств і потужної міжнародної підтримки, а разом із цим – і чергових викликів, боротьби за демократію та її збереження. Яким для Чернігова, міста героя і героїв, був 2023-ій, одинадцять місяців якого громада провела без обраного голови, але з військовою адміністрацією, масштабними руйнуваннями та поряд із ворогом, який другий рік веде повномасштабну війну, на пресконференції підсумував виконувач обов’язків очільника міста Олександр Ломако.

Чернігівці вистояли, місто продовжує відновлюватися, підтримувати Збройні сили України та наближати нашу перемогу. Я думаю, що це найважливіший підсумок 2024-го року для роботи міста Чернігова, місцевої влади, життя громади. Попри тиск, збережено місцеве самоврядування. Для всієї України ми стали форпостом боротьби за самоврядування, за демократію, за її збереження. На нас дивилася вся Україна і захоплювалася стійкістю чернігівців, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Перший пріоритет – ліквідація наслідків бойових дій та стабільне функціонування міста. Так, попри пошкодження 80% всіх закладів освіти та повне знищення двох, від вересня очно у стінах своїх шкіл навчаються 23 тисячі учнів та учениць, що вдвічі більше, ніж восени минулого року. Відновлено роботу 41-го садка, в які ходить майже 7 тисяч дітей, і ще тисяча місць лишаються вільними. Працюють всі лікарні та медзаклади, розвивається напрямок реабілітації. Продовжувалося відновлення житла, об’єктів критичної інфраструктури, а в управління громадою після 23-ох років оренди повернулася Чернігівська ТЕЦ і вчасно розпочався опалювальний сезон.

Впродовж року Чернігову вдалося заручитися підтримкою нових міст-побратимів і в цілому залучити на різні сфери понад 775 млн гривень фінансової допомоги від партнерів. А це наприклад, ті ж модульні будинки, ремонти шкіл, психологічна реабілітація дітей тощо.

Я дуже вдячний всім партнерам, які проявили і показали своє велике серце для допомоги Чернігову, тому що у нас своїх грошей ніколи не вистачило б на відновлення всіх руйнувань, які в нас є. І я орієнтую в наступному році, і в 25-му, тому що це довготермінові проєкти, всіх, хто працює в системі міської влади, більш активно працювати залученням коштів, і в нас є напрацювання дуже суттєві по теплогенерації, по водоканалу, по освіті, – зазначив Олександр Ломако.

Починаючи від посилення фортифікації, фінансування напряму військових частин та придбання всього для них необхідного, до підтримки родин та самих захисників. Сумарно – майже 300 млн гривень із міського бюджету цьогоріч і до півмільярда у 24-му Чернігів спрямував і, відповідно, передбачає на ще один пріоритетний для себе напрямок – допомогу Силам оборони, повідомив Олександр Ломако. А якщо рахувати з ПДФО від всього силового корпусу, фактично, вже переданого на армію, то ще плюс майже мільярд за два роки.

По 23-му році обсяг фінансування, повʼязаних з оборонною політикою, 537 млн 500 тисяч гривень, із них державний бюджет 244 млн 420 тисяч, з них 181 млн вже вилучено у нас ПДФО. Вони вже пішли по напрямках здійснення закупівлі спеціально техніки та обладнання і закупівлю артилерійських систем до державного бюджету України. А своїх коштів за цей рік, по всіх програмах, повʼязаних з підтримкою Збройних сил, військових частин, територіальної оборони, фортифікаційних споруд, реабілітації, соціальної підтримки військовослужбовців, допомоги їхнім родинам місто направило в цьому році 293 млн гривень. Орієнтовний обсяг на наступний рік – 1 млрд 404 млн гривень по напрямку оборони, з них 919 млн це державний бюджет і 484,5 млн гривень це ті кошти, які ми з бюджету громади плануємо в наступному році направити, – сказав Олександр Ломако.

Це буде продовження фінансування вже діючих програм, а також розроблених нових, як от вже з 1го січня 24го року одноразових виплат щойно мобілізованим на амуніцію, допомогу пораненим, родинам загиблих військових тощо. Попри складну ситуацію з бюджетом, місто направлятиме на ЗСУ весь ресурс, який тільки можливо, йшлося на пресконференції.

Це наша відповідальність підставити плече державі, нашій армії, тому що якщо ми говоримо про завтрашній день Чернігова і це головна мета роботи місцевої влади в Чернігові, щоб він був, звичайно, без перемоги, без того, що Україна вистоїть, ні про який завтрашній день говорити не можна, – констатував Ломако.

Що стосується політичної ситуації, 2023-му Чернігів опинився у специфічних умовах, коли повноцінно працює і місцеве самоврядування, і діє військова адміністрація, наділена частково такими ж повноваженнями. За словами в.о. очільника міста, незважаючи на спроби зриву пленарних засідань, чи силовий тиск на депутатів, їм вдалося провести 10 сесій і нині вони готуються ухвалювати кошторис на прийдешній рік. 

Декілька разів під загрозою були окремі аспекти життєдіяльності міста. Наприклад, у вересні були за крок, що у місті перестануть вивозити сміття, через те, що військова адміністрація не погоджувала Програму, прийняту міською радою по компенсації цих послуг «АТП-2528». Ми вирішили це питання. В листопаді, і грудні, буквально, вчора ми були за крок до того, що в місті зупиниться громадський транспорт. Нам потрібно було додаткове фінансування по цій програмі і, знову таки, не було погодження МВА. Вчора, майже о 18-й годині вечора ми це питання вирішили. Доводиться десь використовувати дипломатичні навички для того, щоб переконувати. Тому що, для мене головна відповідальність, щоб все у місті працювало, незважаючи на наявність двох органів, які відповідають за бюджет, – зауважив Олександр Ломако.

Головною причиною конфліктів, насамперед у публічній площині, Ломако назвав різницю між відповідальністю, міської ради і виконкому як обраної влади, перед людьми, та МВА як призначених чиновників перед тими, хто їх власне, призначив.