ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення дитячого садочка №4 у Чернігові завершується: коли заклад прийматиме діток?

Featured Video Play Icon

Незабаром до Чернігівського садочка № 4 повернеться гамір та дитячий сміх. Так, у дошкільному навчальному закладі, який одним із перших потрапив під ворожі обстріли у лютому 2022 року, завершують відновлювальні роботи та облаштування укриття. У цьому допомогла міська влада, міжнародні партнери та добровольчий будівельний батальйон «Добробат» за сприяння уряду Бельгії.

У нас були вибиті всі вікна, дуже пошкоджений дах, пошкоджені, вибиті вибуховою хвилею двері. По території закладу були прильоти значні, усі прогулянкові майданчики, дах, підлога — усе було пошкоджено. Два майданчика вщент зруйновано від осколків, але це вже все відновлено, – розповіла завідувачка закладу дошкільної освіти № 4 Алла Дока.

Підвальне приміщення четвертого садочка було прихистком для чернігівців під час активної фази бойових дій. Проте на той момент воно не мало належного вигляду. Зараз же укриття, розміром понад 1000 квадратних метрів, не впізнати: встановлена вентиляція, вкладена підлога, зроблені стіни, освітлення, санвузли та проведений інтернет. До того ж відтепер у випадку повітряних тривог діти зможуть спускатися в укриття не виходячи із садка.

– І також ми допомогли батькам, тому що в цей момент у нас «Повітряна тривога!». І батьки знатимуть, що їхні діти в безпеці завдяки цьому укриттю. Я вважаю, що те, як «Добробат» реалізує такі проєкти, є прикладом для інших громадських організацій, – зазначив тимчасово повірений у справах Бельгії в Україні Фредерік Девелтер.

– Тут, звичайно, все зроблено руками і волонтерів, які навіть не тільки із Чернігова. До нас доєднуються із різних і сіл, і міст, і країн. У нас волонтери з 25-ти країн, це і США, і Швеція. Ми маємо завершити цей об’єкт, а потім будемо розмовляти про інші проєкти, – додав виконавчий директор проєкту «Добробат» Дмитро Іванов.

Відновлення роботи всіх дошкільних закладів Чернігова — пріоритетний напрям для міської влади, зазначив начальник управління освіти Василь Білогура. Четвертий садок обладнаний усім необхідним, аби діти могли почувати себе комфортно та безпечно в його стінах.

– У межах виконання ремонту «Добробатом» укриття встановлено великий генератор, який знаходиться з іншої сторони будівлі садочка, який за необхідності забезпечує роботу і вентиляційної системи, й освітлення в укритті. У цьому закладі дуже цікаво, що об’єдналися різні країни, різні економіки: і Бельгія, і Японія, і місцевий бюджет. І спільними зусиллями цей заклад найближчим часом відчинить двері для всіх дітей, – підкреслив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Завершити всі ремонти в четвертому садочку мають до середини жовтня. Загалом, із 52-х закладів дошкільної освіти в Чернігові — 39 відновили свою роботу, зазначив Василь Білогура.