ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Від світильника до дрона: у Чернігові відкрили першу цифрову майстерню «Перемога-лаб»

Featured Video Play Icon

Від світильника до високотехнологічного дрона. У Чернігові розпочалася нова історія колишнього кінотеатру «Перемога». Відтепер там функціонуватиме Центр підтримки стартапів та інновацій. Днями чернігівці познайомилися із першою частиною майбутнього мейкерського простору — цифровою майстернею, що оснащена всім необхідним для втілення креативних задумів.

Мета така, щоби надати обладнання, експертизу людям, які мають ідеї щодо винаходів, людям, які хочуть навчитися програмувати, проєктувати, моделювати й допомогти перетворити ідеї на фізичні об’єкти, або якісь інновації, – розповів керівник Центру стартапів та інновацій при НУ «Чернігівська політехніка» Сергій Безбородько.

Серцем «Перемога-лаб» є лазерний станок, який за лічені хвилини створює запрограмовані людиною речі. Його подарував німецький фонд GIZ. У майбутньому до цього простору додадуть і велику кількість 3D принтерів, можливості яких, за словами керівника центру, обмежені лише людською уявою.

Цю лабораторію ми зробили таким чином, щоби тут були одночасно й робочі місця, от ви бачите тут у нас їх сім. Також тут багато дуже органайзерів, для майбутніх поробок. Тут можна буде робити перші корективи, якісь експерименти, працювати з різними типами матеріалів: металом, пластиком, деревом, склом, керамікою, – зазначив Сергій Безбородько.

Переобладнання приміщення кінотеатру розпочали півтора місяці тому. За цей час тут провели ремонтні роботи, замінили вікна та виготовили нові меблі. У цьому допомогли три команди «Толокарів». Це активісти з Києва, Охтирки та Івано-Франківська. Завдяки їхньому обладнанню, занедбану будівлю вдалося переобладнати, а ідеї дизайну — втілити в реальність.

Цього разу ми тут будували меблі, планували простір, налаштовували обладнання, долучали й навчали спільноту працювати з таким обладнанням. Усі наші волонтери безпосередньо вибудовували спільноту, – повідомив лідер команди «Tolocar» Костянтин Леоненко.

Окрім «Толокарів», до створення Центру підтримки стартапів та інновацій долучалися студенти та викладачі Національного університету «Чернігівська політехніка», місцеві жителі та навіть іноземні друзі. Як розповів Костянтин Леоненко, разом із ними над «Перемогою» працювали люди з Німеччини, Чилі, Польщі, Сінгапуру. Клеменс Пул родом із Нью-Йорка, але вже декілька років мешкає в Києві та активно вивчає українську мову. Чоловік також брав активну участь у реалізації проєкту, зокрема створював настрій за допомогою музики.

Це мої друзі, які зробили цей проєкт. Мені цікава його робота. Я буду робити музику. Я художник, але зараз я граю багато музики. У Києві в нас є музичний лейбл і я граю з різними музикантами й сьогодні буду робити «експериментальний» нойз-сет, – підкреслив художник Клеменс Пул.

У майбутньому Центр підтримки стартапів та інновацій матиме ще декілька лабораторій, зокрема пластикову й таку, де можна буде працювати із деревиною. Загалом будівлю колишнього кінотеатру умовно поділять на дві частини.

Права частина – це буде мейкерський простір, де будуть лабораторії виробничі, а ліва частина — подієвими майданчиками, де будуть виставки, конференції, вечірки, концерти й так далі, – уточнив керівник Центру стартапів та інновацій при НУ «Чернігівська політехніка» Сергій Безбородько.

За словами Сергія Безбородька, головною проблемою залишаються зали з аварійною покрівлею. Для їхнього ремонту залучатимуть кошти благодійників. Також, після закінчення війни, 800 квадратних метрів підвального приміщення, що зараз слугує для містян укриттям, активісти переобладнають на різноманітні виробничі цехи. З поваги до історії, у приміщенні «Перемоги» для чернігівців відновлять і можливість дивитися кінострічки.