ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чотири місяці кропіткої роботи: у Чернігові завершили відновлення будинку на вулиці Музейній

Featured Video Play Icon

З піцою, музикою та гостями. Команда «Дерев’яного мережива Чернігова» відсвяткувала завершення робіт на Музейній, 2Б. Реставрацію будинку, розташованого за історичним музеєм — на дорозі, що веде від Валу до Золотого Берега, розпочали у квітні. За чотири місяці волонтери провели тридцять толок, на яких виконали все заплановане. Загалом, до відновлення фасадів споруди долучилося понад 40 людей.

– Це наш ювілейний будинок. Як не крути, десятка — це вже таке число, яке хочеться добряче відсвяткувати. Ми зробили три фасади. По факту, ми замінили дуже багато елементів втраченого різьблення, ми зачистили будинок від старої фарби, пофарбували його наново. Ми відтворили один втрачений сандрик, тобто декоративний верх вікна. І віконниці на лівому вікні головного фасаду теж зробили новим, – розповів автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

-Мені подобається команда, тут гарна атмосфера, усі україномовні, що дуже важливо і приємно. Взагалі, після роботи хочеться прийти сюди, відпочити і зробити користь для міста, – зазначила волонтерка проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Катерина Каснер.

Нагадаємо, історія мереживного будинку на вулиці Музейній налічує майже 130 років. Його в період між 1895-м і 1901-м роками побудував почесний громадянин Чернігова Семен Сидоренко. Дім переходив із покоління в покоління, зараз у ньому живе родина правнучки — Зої Кудрякової.

– Дуже ми щасливі, наша сім’я, що ми потрапили в цей проєкт, «Дерев’яне мереживо», тому що завзята така команда, такі люди, які не бояться ані принципів погоди, ані комарів, а ні мошок. Приходили у свій вихідний, у свій вільний час, робили таку добру справу.  Я взагалі вважаю, що мої дідусі, бабусі, якби дожили до цього часу, вони побачили цей будинок, то взагалі були б дуже задоволені. Тому що дуже шикарно, і я дуже задоволена тим, що він не розвалився, не втратив своєї індивідуальності, і буде прикрашати наше місто, – підкреслила власниця будинку Зоя Кудрякова.

Робота над садибою була особливою, адже вперше партнером «Дерев’яного мережива Чернігова» стала команда «Tolocar» — вони вирізали деякі елементи мережива. На честь завершення робіт оператори мобільної майстерні підготували лімітовану серію мініатюрних полóтенець — точних копій тих, які прикрашають будинок. Сувеніри можна придбати за благодійні внески, які згодом витратять на матеріали, необхідні для відновлення наступних обʼєктів.

-У мене зараз у руках унікальний елемент, він повністю повторений із фасаду будинку на Музейній 2Б. За сприяння «Tolocar», вони нам допомагали відновлювати цей будинок, як пам’ять для наших волонтерів і тих, хто хоче долучитися донатами, підтримати дану ініціативу, вони вирізали ось такі маленькі різьблені копії полотенець, – додала волонтерка проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Марина Якуб.

Кропітку роботу волонтерів «Дерев’яного мережива» висвітлювали не лише місцеві, а і всеукраїнські та міжнародні ЗМІ. Зокрема, сюжети про відновлення історичної будівлі зробили «FREEDOM» і «Deutsche Welle». Садиба Сидоренків привертає увагу і  чернігівців та туристів, що прогулюються містом.

– Ми не обділені увагою ЗМІ, за що величезна подяка, і вам у тому числі. Це дуже класно розповсюджувати інформацію про подібну діяльність, залучати людей, популяризувати деревʼяну архітектуру. Загалом, піднімати це питання, оскільки це важливо. Це важливо зберігати історичне обличчя Чернігова й не тільки Чернігова, – зазначає автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

-Тут кожен день і фотографують, і ходять. Люди дуже цікавляться, хто це робив, як. Я всім розповідаю. Історією будинку цікавляться: будинку більше 120 років, тому викликає у всіх інтерес великий, – уточнила власниця будинку Зоя Кудрякова.

Історія проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» почалася у 2018 році з онлайн-музею. Зараз же, за словами керівника ініціативи Станіслава Іващенка, вони готуються до запуску оновленого сайту, із сучасним дизайном та розширеним функціоналом. Робота над вебресурсом триває вже два місяці. Освіжать і контент — на сторінці зʼявляться нові дерев’яні будинки Чернігова, а також архівні знімки тих, що вже зникли з міського пейзажу. Серед амбітних планів — додати на сайт 3D-моделі споруд.

– Так само ми хочемо, привідкриваю ширму, додати туди розділ для власників будинків, які захочуть самотужки працювати над своїми оселями, і зможуть, наприклад, завантажувати вже готові векторні файли тих елементів різьблення, які в нас уже є, які ми вже відмальовували для тих чи інших будинків. То ж людина зможе просто завантажити й піти віддати будь-кому, хто працює з потрібним станком, і пустити це в хід без нашої участі, – підкреслив автор і керівник проєкту «Дерев’яне мереживо Чернігова» Станіслав Іващенко.

Планують волонтери «Деревʼяного мережива» й подальші відновлювальні роботи. Зокрема, збираються завершити оздоблення садиби на Верхній Лісковиці та почати працювати над двома обʼєктами — будівлею артцентру юнацької бібліотеки, памʼяткою архітектури на вулиці Шевченка 54, що постраждала під час ворожих бомбардувань 11 березня 2022-го, а також будинком на Хлібопекарській 5.