Факт-новини: оперативні сюжети

“Вдячність захисникам України”: у місті відкрилась виставка відомої майстрині Валентини Боровик

Featured Video Play Icon

18 травня чернігівські музейники приєдналися до відзначення Міжнародного дня музеїв, що проходить під гаслом “Музеї, стійкість і добробут”. Цього дня музей-заповідник Михайла Коцюбинського запросив відвідувачів на свої заходи.

Сьогодні у нас дійсно дуже багато людей з самого ранку. У нас було вже кілька екскурсій. Були діти, були студенти, просто відвідувачі. Цілий день повен двір людей, – зазначила заступниця директора музею -заповідника М. Коцюбинського Наталія Коцюбинська.

Головною подією святкового дня стала виставка вишивки Валентини Боровик, на відкриття якої завітало багато поціновувачів її творчості.

Мене перше переповнює те, що люди відгукнулися на цю тематику. Ця тематика “З вдячністю захисникам України”, – розповіла Валентина Боровик – майстриня.

Після звільнення Чернігова мисткиня вишила рушник Перемоги, а потім створила серію портретів – від Зеленського, Залужного, Ніколюка до захисників нашого міста.

Почесних громадян Чернігова вишила. Тоді вишила Мацієвського. Безумовно, вишила своїх сімейних військових – сина Максима та онука Олексія. Він у мене талановитий, – уточнює Валентина Боровик.

Живописні твори капітана ЗСУ Олексія Боровика також представлені на цій виставці. Образ козака, що чистить зброю він створив за кілька тижнів до початку повномасштабної війни, а Катерининську церкву – після важких боїв за оборону Чернігова. Окрім нових робіт Валентини Боровик на виставці можна побачити вишивки минулих років – чернігівські храми, ікони, портрети відомих постатей. Зокрема, майстриня втілила у вишивці портрет Михайла Коцюбинського та його красивий сад.

З цією авторкою ми співпрацюємо давно. Це третя персональна виставка у нас в музеї. Але вона кожного разу інша. І кожного разу інша тематика. І цього разу Валентина Вікторівна нас дуже здивувала, представивши галерею портретів захисників Чернігова. Це неймовірно, всім подобається, – підкреслила Наталія Коцюбинська.

Війна змусила авторку цих робіт повернутися до улюбленого заняття.

Я вже думала, що не буду вишивати. Що далі буде я не знаю. Буду вишивати перемогу. Як ми будемо розквітати, як у нас все буде добре, Мабуть, так, – констатувала майстриня Валентина Боровик.

Виставка, що відкрилася в музеї Михайла Коцюбинського, ще раз  доводить, що у воєнний час є місце справжньому мистецтву.