ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У пологовому будинку Чернігова відкрився кабінет безбар’єрності

Featured Video Play Icon

Гінекологічний кабінет безбар’єрного доступу оснащений інклюзивним обладнанням для надання необхідної медичної допомоги відкрито у  Чернігівському пологовому будинку.  Жінки з інвалідністю, постраждалі від насильства, вимушені переселенки, які зазнали насильства на окупованих територіях можуть отримати цілодобову, безкоштовну, кваліфіковану допомогу  психолога та акушерів-гінекологів.

Сьогодні в Чернігові такий яскравий приклад як разом міська рада, міжнародні партнери, наші чудові лікарі, висококваліфіковані нашого плогового будинку, разом обєдналися для реалізації такого чудового проекту як обладнання гінекологічного кабінету безбарєрного доступу, і я впевнена на всі 100 відсотків, що раніше і зараз тут будуть надані на високому рівні послуги, лікування приймання пологів, забезпечення догляду за мамою за дитиною в цьому чудовому закладі, – зазначила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР Наталія Хольченкова.

Проєкт «Відкриття кабінетів невідкладної  медико-психологічної допомоги жінкам, які постраждали від гендерно зумовленого насильства»  стартував 1 жовтня. З того часу кабінети безбар’єрності запрацювали в 20 областях України. На Чернігівщині їх тепер два – в Ніжині і Чернігові.

Також цей кабінет він надає 24 на 7 безкоштовну допомогу для жінок які зазнанали гендерного зумовленого насильства, тобто вони можуть звернутися сюди отримати як психологічну так і медичну допомогу. Відкриття цього кабінету відбулося за підтримки фонду ООН у галузі народонаселення  та міністерства закордонних справ Данії, – розповіла Голова ГО «Асоціація демократичного розвитку»  Анна Ніколенко – Баєва.

Кабінет обладнано інклюзивним обладнанням –  гінекологічним кріслом-трансформером з електричним приводом,  яке підлаштовується під людину, а також необхідними багатофункціональними пристроями, комп’ютерною технікою та забезпечено медпрепаратами.

Жіночка сюда лягає , і потім для огляду  , для того щоб нам було зручно , ми піднімаєо до нашого рівня як потрібно, ось так що це функціональне дуже зручне крісло для жінок, – пояснила завідувачка акушерським обсерваційним відділенням з ліжками екстрагінетальної потології  КНП « пологовий будинок « ЧМР Юлія Черкас.

Лікарі кажуть, народжувати  маломобільним жінкам зазвичай важче.

У нас не було такого крісла функціонального яке опускається 40 см донизу , а як це було , брали людину в руки і руками перекладу вали наші лікарі , а як інакше можливо це було робити, це була незамінна робота лікарів, – підкреслює Генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Василь Гусак.

Лана – молода мама ,  вона пересувається на візку.  26 квітня жінка народила здорову  дівчинку Соломію. Вагою 2, 500 і зростом 54 сантиметри.

Добре мене привели в операційну, положли вкололи, я проснулася вже з дитиною, – розповідає чернігівка Лана Чащіна.

 Період вагітності і пологів  допоміг пережити чоловік  Ілля . Він  весь час біля дружини, як і зараз. А  тому проблеми з пересуванням  для жінки не було.

– Ну коли одружувалися я казав що буду носити на руках тебе все життя , так і є. Сліз було багато, емоцій, лікарям  велике спасибі бо це дійсно велика робота проведена, – дякує чернігівець Ілля Чащін.

Пологи приймала досвідчена лікарка Галина Леник , яка захоплюється силою цієї молодої родини. Каже, це щастя бачити такі пари які в горі і радості разом.

-Вона гарно носила вагітність , спостерігалася в наших лікарів , виконувала всі необхідні заходи які потрібні були при вагітності , і народила прекрасну дівчинку з нашою допомогою , все пройшло без ускладнень , виписана на третю добу  , щасливі українці , продовжують націю, – підкреслює медична директора КНП « Пологовий будинок» ЧМР Галина Леник.

За словами лікарки, відтепер  народжувати маленьких українців маломобільним жінкам  стає ще простіше, і це дозволяє кабінет безбар’єрності .