ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вакцинація від кору: як щеплять дітей у Чернігові

Featured Video Play Icon

– Ми щепилися за календарним графіком. Я вважаю, що це корисно. Ми захищаємо дітей, виробляємо імунітет, – каже молода мама Сніжана.

У Чернігові триває наздоганяюча кампанія щеплень від кору. Це одне із найбільш заразних захворювань у світі, яке через відсутність імунітету може призвести до серйозних ускладнень. Спалах цієї хвороби лікарі прогнозують на початок жовтня, а тому наголошують: необхідно вакцинуватися вже зараз.

В зоні ризику — це діти, які не щеплені за віком. Діти щеплюються в рік і в шість років. Кір протікає як звичайна вірусна інфекція. Усе починається з нежитю, температури, лихоманка може бути, але на п’ятий день є висипка характерна з обличчя до кінцівок із шелушінням. Якщо в дитини з’явилися ознаки ГРВІ з висипкою — це червоний прапорець для того щоб дитину оглянув лікар, – розповіла завідувачка з надання первинної медичної допомоги КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Тетяна Андреєва.

Молода мама Ольга вакцинацію підтримує. До того ж, добре знає, які ускладнення може спричинити кір, а тому двох своїх синів щепила згідно з календарем щеплень.

– Завдяки саме щепленням ми забулися зараз взагалі як виглядає кір, натуральна віспа, багато хвороб, яких ми не зустрічаємо зараз. Я вважаю, лише завдяки щепленням. Люди, які вважають, що у вакцинах може бути щось погане, але не задумуються, що лікування буде потім. І теж не травами лікується, медикаменти будуть серйозні. Перенести важко цю хворобу без лікування, –  зазначає молода мама Ольга.

Проте щеплення можна робити не всім. Серед протипоказань — захворювання імунної системи та онкологія. Перед вакцинацією дитину оглядає лікар. Наразі «Сімейна поліклініка» повністю забезпечена вакциною «M-M-R» американського виробництва. За словами медиків, вона якісна та не спричиняє ускладнень у малечі.

– При транспортуванні вакцини дотримується повністю холодовий ланцюг із загального складу, і вже безпосередньо в нашу поліклініку, і до пунктів щеплення нашого закладу. В нас вона зберігається в холодильниках теж із дотриманням температурного режиму, усе відповідає стандартам. Це перевірено не раз, сертифіковано, тобто всі належні умови виконуються, – підкреслила заступниця медичного директора КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Катерина Ковальова.

За словами Тетяни Андреєвої, у кожного лікаря є список дітей, що не мають вакцинації. Про необхідність зробити щеплення батькам малечі повідомляють на прийомі або ж у телефонному режимі.

— Алло!

— Алло, добрий день! Вас вітає «Сімейна поліклініка». Вашій дитинці в неділю виповнилося шість років. Ви підлягаєте на вакцинацію проти кору, краснухи, паротиту, дифтерії і правця, – повідомила завідувачка з надання первинної медичної допомоги КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР Тетяна Андреєва.

Нагадаємо, 13 липня цього року кір діагностували у 7-річної дитини з Ніжина. Останній пік епідемічного росту захворюваності на Чернігівщині фіксували у 2012-му та 2019-му роках. Тоді на кір захворіло близько трьох тисяч осіб, 60 % з яких — діти.