ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

В Україні стартує основна сесія НМТ-2024: хто складатиме першим?

Featured Video Play Icon

18-го травня в Україні розпочинається основна сесія національного мультипредметного тесту. Першими його складатимуть випускники минулих років. Для них дати тестувань призначені на 18, 25 травня і 1 червня, тобто суботи найближчих трьох тижнів.

Трошки згодом, на початку липня, будуть складати НМТ учасники додаткової сесії, але вже з 24 червня ми починаємо вступну кампанію на п’ятий курс, магістратуру, тому у нас буде і ЄВІ, і ЄФВВ. Тобто, починаючи, можна сказати, з тієї суботи до середині серпня в місті Чернігові будуть організовані різні види сесій складання тестувань, – повідомила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Минулоріч в НМТ було два обов’язкових предмети, проте, відтепер їх буде 3 – українська мова, математика та історія України. Четверту ж дисципліну абітурієнти обирали на власний вибір. Тестування триватиме в один день, протягом 4-ох годин з 20-ти хвилинною перервою для відпочинку.

Ці 20 хвилин для того, щоб просто вийти, постояти біля вікна, перекусити, про щось подумати гарне, трошки перезавантажитись, щоб з новими силами приступити до нового блоку. Тобто це дуже важливо, щоб абітурієнти розуміли, що за межі пункту тестування ми не маємо можливості їх випустити і так само не маємо можливості дати їм доступ до їх мобільних телефонів, – зауважила Яніна Тимошенко.

З 8-го травня кожен учасник НМТ в своїх особистих кабінетах отримав запрошення, в якому зазначена дата тестування та час, на який їм потрібно з’явитися, а також місце проведення тестування. Цьогоріч у кожному пункті вартуватиме поліція охорони, яка перевірятиме майбутніх студентів за допомогою металодетектора. 

Ця процедура абсолютно проходить спокійно, не треба нервувати, просто якщо в кишенях є якісь ключі або флешки, все це треба викладати і контролювати цей процес. Крім того, тестування буде проходити дуже довго. Якщо минулого року ми мали дві сесії в день, то цього року в один день проходить лише одна сесія тестування, і, відповідно, оскільки це чотири предмети, то і тривалість тестування буде набагато довшою, ніж була минулого року, – зазначила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР.

Загалом, в основну сесію НМТ складатиме 2800 чернігівських абітурієнтів у 7-ми пунктах тестування, що мають укриття. Адже під час повітряної тривоги майбутнім студентам необхідно спускатися у сховище. Зазначимо: програма, у якій складається іспит, на час переходу в укриття блокується, однак поточні результати лишаються, і тестування продовжиться після завершення повітряної тривоги. Для випускників, які закінчили школу цьогоріч, процедура складання НМТ розпочнеться 4-го червня та триватиме до 21-го числа того ж місяця.