ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Стартувала реєстрація на НМТ-2024: як це зробити учасникам

Featured Video Play Icon

З 14-го березня в Україні стартувала реєстрація на основну сесію національного мультипредметного тесту. Цьогоріч це можна зробити лише онлайн на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Аби взяти участь, випускники цього та попередніх років мають створити особистий кабінет, вказати персональні дані, прикріпити сканкопії документів, які посвідчують особу та підтверджують здобуття повної загальної середньої освіти, а із цього року ще й реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Перше, що абітурієнт вводить, це перший рік взагалі, — ідентифікаційний код. Тільки потім програма пускає до реєстрації. І всюди написано, що якщо абітурієнти ще не відкрили, не зробили цей код, то він, виявляється, уже у свідоцтві про народження в деяких є. І що можна підвантажувати і свідоцтва про народження, і другу сторінку паспорта, і, безпосередньо, цю довідку, і в закордонному паспорті є.  Цьогоріч є багато запитань від абітурієнтів про те, чи можна робити скан копії з «Дії» паспортного документа та ідентифікаційного номера. Цьогоріч цих речей робити не можна , – пояснила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Цьогорічні вступники виконуватимуть сертифікаційну роботу в один день, однак у два етапи. Кожен триватиме 2 години, між ними — 20-ти хвилинна перерва. На майбутніх студентів чекатимуть завдання із чотирьох дисциплін: обов’язкових, а це українська мова, математика та історія України, і на вибір — українська література, іноземна мова, біологія, фізика, хімія або географія. Вибіркову дисципліну, а ще населений пункт, де абітурієнт писатиме тест, і мову складання предметів сертифікаційної роботи, також необхідно вказати під час реєстрації, яка триватиме до 11-го квітня включно.

Якщо всі дані введені правильно, то буде формуватися ваша персональна картка, якщо дані вказані неправильно, до 15-го квітня можна буде внести зміни в реєстраційні дані. Буде вказано, які саме недоліки, яка сама помилка зроблена й до 15-го квітня треба її виправити. Якщо до 15-го квітня люди цього не зроблять, їм буде відмовлено в реєстрації на НМТ, – зазначила Яніна Тимошенко.

За потреби абітурієнти також мають додати й копії інших документів, зокрема, у випадку одержання середньої освіти не в Україні, нотаріально засвідченого перекладу державною мовою довідки з місця навчання. Після завершення реєстрації, учасників буде розподілено по екзаменаційних центрах. Як і два попередні роки, скласти НМТ-2024 можна за кордоном. Загалом, 28 країн світу вже погодилися створити у їхніх містах тимчасові пункти тестування.

Там визначена певна кількість місць. Я дивилася, якщо це Америка, там десь 150 місць і все. Тобто ці 150 абітурієнтів, які перші встигнуть зареєструватись, вони будуть складати НМТ, в інших не буде такої можливості. Тому що, це не залежить від нас, це залежить від того, які умови нам надають ці країни. Уся ця інформація є на сайті українського центру, регіональних центрів оцінювання якості освіти. Треба якнайшвидше заходити, дивитися перелік країн і міст, у яких відкриваються пункти, і вже сьогодні-завтра реєструватись, – зауважила директорка центру професійного розвитку педагогічних працівників ЧМР Яніна Тимошенко.

Додамо: основну сесію НМТ-2024 проводитимуть з 14-го травня до 25-го червня, а додаткову — з 11-го до 19-го липня.