Новини

НМТ-2024 та ДПА у новому форматі: які зміни готують?

2024-й буде вже третім роком, в який Україна через повномасштабне вторгнення не може провести повноцінне зовнішнє оцінювання для вступників. Український центр оцінювання якості освіти вже відпрацював схему проведення національного мультипредметного тесту. Однак цьогоріч очікуються певні зміни. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти і науки.

Читайте також:

Відповідний закон, що регулюватиме вступ у 2024 році вже перебуває на етапі реєстрації у Верховній Раді.

Основним нововведенням НМТ-2024 є тестування з 4 предметів, три з яких — українська мова, історія України та математика — є обов’язковими. Право вибору ще одного предмета лишається за вступником. Українська мова є необхідним іспитом для всіх спеціальностей, адже знання державної мови — базова навичка громадянина. Математика демонструє навички аналітичного й логічного мислення, які необхідні для подальшого навчання й розвитку.

Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування.

Зарахування історії України до категорії обов’язкових для складання предметів є важливим кроком для зміцнення національної свідомості та самоідентифікації. Проте, програма тестування не включає увесь історичний період. На НМТ перевірятимуть знання лише за період від XVI століття і дотепер.

Вступники, як і раніше, могтимуть самостійно обрати предмет для вступу на бажану спеціальність і підтвердити знання у цій галузі. Предмет на вибір показує індивідуальну освітню траєкторію людини та стимулює до вивчення іноземних мов або природничих наук. А університети обиратимуть вступників на основі їхньої мотивації та готовності до вивчення конкретної спеціальності.

Ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ.

У 2024 році ДПА для учнів та учениць 4-х, 9-х і 11-х класів проводити не будуть. Український центр оцінювання якості освіти планує зробити пілотну ДПА у деяких 4 класах. Така атестація потрібна для моніторингу якості освіти в початковій школі та для коригування освітньої політики в разі потреби.

У межах пілоту близько 2 тис. учнів початкової школи пройдуть підсумкову атестацію за двома галузями:

  • мовно-літературною (українська мова та читання);
  • математичною (математика).

Заклади залучатимуть за бажанням. УЦОЯО розробить матеріали для оцінювання, завдання та рекомендації, як проводити атестацію. А далі фахівці зберуть відгуки вчителів, наскільки комфортно їм було проводити таке тестування.

Держава отримає дані про стан початкової освіти та необхідні кроки для її покращення. Це буде перший крок для створення ДПА в новому стандартизованому форматі.

Як відомо, в 2023 році учнів 4 і 9 класів звільнили від проходження державної підсумкової атестації. Таке рішення ухвалили через воєнний стан.