Факт-новини: оперативні сюжети

В Україні діє новий алгоритм реєстрації транспортних засобів: що змінилося?

Featured Video Play Icon

В Україні спростили алгоритм реєстрації та перереєстрації транспортних засобів. З 14 грудня для отримання експертного висновку не потрібно спочатку звертатися до сервісного центру МВС, тепер обстеження можна пройти в будь-якій установі Експертної служби.

Раніше звертались до територіального сервісного центру, друкували заяву, потім експерти оглядали, і можна було таку перереєстрацію зробити тільки по місцю стоянки автомобіля, по місцезнаходженню автомобіля. В Чернігові значить в Чернігові, в Києві – то в Києві. А тепер можна пройти експерта, скажімо, в Чернігові, а потім перереєструвати в будь-якому сервісному центрі, -розповідає завідувач сектору криміналістичного дослідження транспортних засобів Микола Ущенко.

Висновок експерта потрібен, зокрема, при реєстрації ввезеного з-за кордону транспортного засобу, або перереєстрації авто з одного власника на іншого. Цей документ залишається чинним протягом 10 днів.

Заганяють в модуль «Експертиза», в національну базу, всі дані про автомобіль, якщо з ним все в порядку. І потім громадянин звертається, адміністратор сервісного центру дивиться, що машина пройшла експертизу і може перереєструвати її, – пояснює старший судовий експерт Вадим Брачун.

Експертиза зазвичай займає 20-30 хвилин. Якщо поєднати її з електронним записом у сервісному центрі, реєстрацію або перереєстрацію авто можна зробити за один день.

Звертаєм в першу чергу увагу, так як ми експерти, на справжність ідентифікаційних номерів. В залежності від автомобіля, який автомобіль, легковий, вантажний чи мотоцикл, перевіряється номер кузова, чи шасі як в вантажному автомобілі, номер двигуна обов’язково. Також перед тим перевіряєм справжність реєстраційних документів, – підкреслює Вадим Брачун.

У Чернігівській області установи Експертної служби МВС діють у Чернігові, Мені, Ніжині та Прилуках.