ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові триває капітальний ремонт обстріляного будинку по вулиці Любецькій

Featured Video Play Icon

Цей двоповерховий чернігівський будинок на вул.Любецькій – один з найбільш постраждалих від обстрілів рашистів під час активної фази війни. Так він виглядав, коли його тільки-но почали ремонтувати. Вигорілі нутрощі квартир другого поверху, дірки у стелі і горищі, крізь які видно небо, місцями провалля у підлозі аж до першого поверху – експерти і будівельники одразу ж оцінили високу складність ремонтних робіт старого приміщення, яке колись було будинком культури, а потім гуртожитком.

Будівля дуже стара. Ви бачили на вікнах іде посилення з металевого кутика, але все робиться – все зробиться!, – зазначає керівник проекту Сергій Янченко.

Марія Семенівна живе на першому поверсі. Її квартира дивом вціліла, хоча жити в ній жінці не затишно, коли по всіх коридорах гуляє протяг. До того ж немає тепла і світла. Із жахом згадує той день, коли ворог влучив важким снарядом у її домівку.

Це було 15 березня, десь о 10-й годині. Ми вийшли на вулицю, чуємо, такий вибух. І почало горіти. Моя квартира поряд. Я дуже злякалася, прибігла, давай щось робити. Ми давай виносити речі свої, бо воно ж горить! І пішло на другий поверх. Загорілося таким заревом. І швидко так, – розповідає мешканка будинку Марія Конаш.

Горіло сильно і довго, згадує Марія Конаш, коли пожежні загасили вогонь, з’ясувалося, що дерев’яні конструкції будинку вигоріли майже повністю. Сьогодні люди живуть лише у кількох вцілілих квартирах. Будівельники вже відремонтували дах і горище, укріпили несні стіни, наразі встановлюють міжквартирні перегородки на другому поверсі.

На даний момент виконуються роботи по облаштунку внутрішніх перегородок стін. Була зроблена заміна криши. Перекриття між другим та першим поверхами. І перекриття між чердаком і другим поверхом. Проектне освітлення, водопровід, каналізація, опалення – це все буде з початку 23-го року, зараз до нового году ми закінчуємо будівельні роботи, і вся інженерія вже буде після нового року, – говорить керівник проєкту Сергій Янченко.

Тепер це вже схоже на житло людей. За словами керівника проєкту Сергія Янченка, через тиждень на об’єкт привезуть вікна і двері, які згодом робітники встановлять у квартирах. Однак на темпи робіт дещо впливає відключення електроенергії, робітникам час від часу доводиться зупиняти монтажні роботи з використанням електроінструментів.

Зробили ми заміну перекриття, були укладені балки дерев’яні, знизу була підшита фанерой. Укладена мінеральна вата 150мм для звукопоглинання. Зверху покладені доски, і опять юсб фанера. Несучі стінки ми зробили з газоблоків, а ті стінки, які у нас попадали на дерев’яні перекриття, ми робимо з гіпсокартона, щоб не перевантажувати перекриття. А так всі несущі – з газоблоку, – показує Сергій Янченко.

Таких будинків як на Любецькій у Чернігові до десяти. Капітальні ремонти більше сотні багатоповерхівок із прямим влучанням та поточні ремонти майже семи сотень багатоквартирних споруд, що постраждали від вибухової хвилі, займається міська рада. На поточні та капітальні ремонти з бюджету Чернігова виділено близько 200 млн гривень.