ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

На 1000 немовлят менше та необхідність створення реабілітаційного середовища: який стан справ в медичній галузі міста?

Featured Video Play Icon

У Чернігівській міській лікарні №3  до кінця березня мають закінчити ремонт рентген-діагностичного відділення, яке рік тому було пошкоджене під час ворожих обстрілів. Тут вже відновили стіни, підлогу, перекриття та покрівлю, повідомила заступниця генерального директора лікарні Наталія Василенко на робочій нараді з представниками закладів охорони здоров’я в муніципалітеті. 5,5 млн. гривень на ремонт передав футбольний клуб «Динамо» через платформу United24. 

«Ми на цей рік будемо відновлювати дах за тайванські кошти.  До 1 квітня – 1 етап роботи, це внутрішня частина, а з 1 квітня нам додатково виділили 8,5 млн. грн.., ще будемо зовнішні роботи проводити, – говорить Наталія Василенко, заступниця гендиректора КНП ЧМЛ№3.

З початком повномасштабної війни у Чернігові зменшилася кількість новонароджених. За словами медичної директорки пологового будинку Галини Леник, у 2022 році  у Чернігові  народилося на 1048 немовлят менше, ніж за попередній аналогічний період.  З початку цього року акушери пологового  прийняли 360 пологів. Люди все ж  повертаються в місто. 

На початок року у нас було на обліку біля тисячу вагітних,зараз – 1300. 09.38 Якщо за місяць було 250 пологів до військового стану, то зараз 130-150. 12.57 Чекаємо повернення жінок і збільшення пологів, – розповідає Галина Леник, медична директорка КНП “Пологовий будинок” ЧМР.

Торік зменшилася кількість пацієнтів і в міській дитячій стоматполіклініці, зауважує очільник закладу Віктор Струц. Після того, як  27 лютого минулого року рашисти розбомбили їхнє приміщення в центрі міста, вони переїхали в іншу будівлю аби і надалі надавати медичну допомогу маленьким пацієнтам. Кількість відвідувань відновилася лише з липня 22-го.

 Кількість людей зменшилася, особливо кількість дітей. Багато дітей, які  не повернулися. Влітку, коли ми працювали, приходили з дітками, говорили полікуватися, оглянути, бо виїжджаємо на зиму закордон. Зараз найбільше зменшилося – це відвідування дітей, – зазначив Віктор Струц, генеральний директор міської стоматологічної поліклініки.

Специфіка роботи четвертої міської лікарні – реабілітація, яка сьогодні потрібна і військовим, і цивільним. Виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако зазначив, що цей напрямок потрібно обов’язково розвивати на базі цього або іншого медичного закладу.

Психологічна і фізична реабілітація – це буде очевидно одним із актуальних напрямків у сфері охорони здоров’я на найближчі навіть не декілька років. Нам треба провести таку роботу, щоб визначити напрямок реабілітації  у Чернігові, і у вас (міській лікарні №4 – ред..)  посилювати, якщо є для цього якісь можливості, і думати над тим, щоб в місті робити реабілітаційний центр для військових,  психологічний центр і для дітей в т.ч. , треба думати – це один заклад чи декілька, і над цим дуже серйозно працювати, – говорить Олександр  Ломако, в.о. Чернігівського міського голови.

За словами Олександра Ломако, в місті уже працюють над створенням такого реабілітаційного середовища, найближчим часом мають переходити у практичну площину.