Факт-новини: оперативні сюжети

Унікальні артефакти тисячолітньої давнини

Featured Video Play Icon

Залізні мечі,  вістря списів,  накладки на ремінь, сумочка та  комплект інструментів. У Чернігівському  історичному музеї ім. В. Тарновського  експонуються унікальні  артефакти,яким тисяча років. Знахідки належать чернігівському археологу,  відомому вченому   Петру Смолічеву. Науковці  розгорнули виставку, присвячену  130 – річчю від дня його народження.

Петро Смолічев із родини священиків, здобув духовну  та  археологічну освіту. У його біографії багато «білих плям», каже Вікторія Мудрицька. Зокрема, відомо, що він був репресований  у 30 – х роках  минулого століття.   Помер у Душанбе у  44 -му.  На його честь  4 роки тому перейменовано одну із вулиць Чернігова.

На виставці  серед багатьох знахідок Петра Смолічева  представлені  найбільш багаті поховання.

За словами Людмили Ситої, у похованнях знайдені мечі, один з яких  має бронзове навершя і перехрестя. Привертає увагу  реконструкція сумочки з оригінальними накладками тисячолітньої давнини, а також комплект інструментів.

 Побутові речі, озброєння, кінське спорядження, прикраси. Загалом  близько  500 предметів, що датовані 10 століттям,  нині зберігаються  в Чернігівському історичному музеї імені В. Тарновського, в експозиції представлено більше півсотні. За словами співробітників музею,  більшість  із них  унікальна, єдина в своєму роді та відома на весь світ. Доповнюють експозицію  архівні матеріали Інституту археології НАН України.  Виставка працюватиме до початку квітня.