НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Їм часто сниться Крим

Featured Video Play Icon

Юлія Станкевич  – дружина військовослужбовця і мати 3 дітей. Вже сьомий рік, як виїхала зі своєї малої батьківщини – рідного Криму до Чернігова.   Але з того часу, каже, майже нічого не змінилося в питанні соціальної підтримки від держави.

Для того, щоб  інтегрувати такі сім’ї  в суспільство і захищати їхні права, у 2015 році в Чернігові почала діяти ГО “Кримська громада”.

Наталія Шапаренко входить  до ради ветеранів АТО / ООС, що діє при  Чернігівській міській раді. Світлана Кузіна переїхала до Чернігова разом зі своїм чоловіком – військовослужбовцем. Він у  Чернігові проходить службу разом з десятками   офіцерів із Феодосії. Жінка  заснувала понад 5 років тому  “Кримську громаду”.  Показує світлини, на яких зображена дійсність  7 – річної давнини.   20 лютого 2014 року російські війська  розпочали окупацію Криму. Українські військові  частини було повністю заблоковано.

Вже 26 лютого 2014 року  в  Сімферополі відбувся багаточисленний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів. Люди виступили тоді на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення  позачергової сесії Верховної Ради Криму.  Пам’ятна дата ввійшла в історію як День кримськотатарського спротиву російській окупації. Щороку  на згадку про ці події  кримські переселенці  влаштовують  у Чернігові акції, аби донести до людей  правду про нескорений Крим.

Громадські активістки є членами житлової комісії при міській раді  й часто порушують питанння житла. Ще й досі для багатьох з  кримських переселенців це питання  залишається не вирішеним.

Але є   зрушення в соціальному захисті дітей, каже Світлана Кузіна. До карантину вони їздили в табори відпочинку, а з початку нового року безкоштовно харчуються в школах.

Основою в роботі організації залишається не лише  допомога в інтеграції внутрішньо переміщених осіб в нові умови життя. “Кримська громада” не байдужа  до  захисників на Сході України. періодично надсилає їм  продукти і необхідні речі.  Акцент у своїй діяльності спрямовують і на інформаційно – просвітницьку роботу.

Світлана Кузіна з 2019 року є радником голови Чернігівської ОДА з питань  внутрішньо переміщених осіб. Сподівається  й далі цей напрямок не залишати поза увагою влади. Під час пандемії  “Кримська громада” вимушена здебільшого працювати онлайн. Але члени  організації інколи збираються обговорити плани подальшої роботи і поспілкуватися. Для них така нагода – справжня віддушина.

Світлана Кузіна показує світлини з дітьми. Це і є те майбутнє. яким його бачать її однодумиці разом зі своїми сім’ями.