ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Україні вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Featured Video Play Icon

Концтабори, голод та хвороби. 18 травня Україна вшановує пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цей день 1944 року співробітники каральних органів за наказом Сталіна прийшли в будинки кримських татар і оголосили про виселення.

– Цілий кримськотатарський народ був депортований, звинувачений у зраді. Що вони нібито на нацистів, на нацистську Німеччину працювали. Зрозуміло, що це була повна брехня і повний абсурд, – розповідає історик, представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Без будь-яких попереджень або можливості взяти із собою особисті речі, більше двохсот тисяч людей депортували. Це було 70 ешелонів переповнених товарних вагонів із наглухо зачиненими дверима. Для здійснення цього злочину задіяли тридцять дві тисячі військовослужбовців та співробітників НКВС.

– Підсумки дуже сумні. 183000 кримських татар — це діти, жінки, люди похилого віку були депортовані в Центральну Азію, передусім Узбекистан і віддалені регіони російської федерації. Туди на Урал і за Урал, – зазначив Сергій Бутко.

Їх відправляли на примусові роботи до Московського вугільного тресту, таборів фронтового резерву та концтаборів ГУЛАГу, зазначає Сергій Бутко. Повернутися до рідних домівок кримські татари змогли лише півстоліття потому.

– Вони поверталися вже масово перед розвалом радянського союзу, а в більшості якраз після відновлення незалежності України в 1991 році. Вся Україна, українська держава засуджує цей злочин геноциду проти кримськотатарського народу й  у незалежній Україні робилося все, для того щоби відновити нормальне функціонування життя корінного народу Крима, – підкреслив Сергій Бутко.

20 березня 2014 р. Верховна Рада України прийняла Постанову «Про гарантії прав кримськотатарського народу в складі Української Держави», якою визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення в складі України. Нині, в умовах широкомасштабної агресії армії рф, кримські татари разом з усіма іншими громадянами стали на захист нашої країни. Вони беруть активну участь у боротьбі з російськими окупантами, займаються волонтерством і наближають перемогу.