ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

“Крим. Інший погляд”: Виставковий проєкт відкрився у Чернігові

Featured Video Play Icon

Чернігівський обласний художній музей долучився до виставкового проєкту “Крим. Інший погляд” до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який припадає на 18 травня. Серію виставок у 14 мистецьких локаціях країни ініціювало Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим. На виставці у Чернігові можна побачити мальовничі куточки Криму, як віртуально, так і на полотнах художників з різних міст країни.

-Ідея виставки полягає в тому, щоб картини оточували півострів і створювали по контуру тимчасово окупований  Крим. На банері зображений Кримський півострів і чорна ластівка. Це символ депортації кримських татар 1944 року, – розповідає співкураторка виставки Катерина Шульга.

Український Крим представлений на 10 живописних роботах  з приватних колекцій. На запрошення взяти участь у виставці першими відгукнулись чернігівські художники Володимир Наталушко та Діана Варакута. Гору Аю-Даг зобразив наш відомий земляк Олександр Бєлозор. За життя він багато писав на суші так і під водою на глибині моря.

-Він двічі занесений до Книги рекордів. До Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннеса. До речі, до Книги рекордів Гіннеса внесений єдиний український художник, – зазначила Катерина Шульга.

Також можна побачити твір художника-аматора з Києва Костянтина Шаповалова. Автор подарував його нашому музею у 2019 році.  

Разом зі своєю дружиною Світланою вони створили виставковий проєкт «Кримська сюїта». Першим містом, яке вони обрали для експонування цього проєкту був Чернігів, – зауважила Катерина Шульга.

До віртуальної експозиції включено 27 картин з приватної колекції кримського художника Юрія Расіна. Через анексію півострова він був вимушений переїхати до Славутича. У 2020 році автор привозив ці роботи до Чернігова.

СХ. Катерина Шульга

-У нас він неодноразово робив виставкові проєкти. «Риба-очі» був проєкт, а також роботи присвячені Криму. Їх можна переглянути наразі в режимі слайд-шоу, – уточнила співкураторка виставки Катерина Шульга.

Виставка “Крим. Інший погляд” експонуватиметься в музеї протягом цього тижня.