ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Спасо-Преображенському соборі знайшли російську імперську символіку – ікону Ніколая ІІ з сімʼєю

Featured Video Play Icon

Російська імперська символіка у стінах Спасо-Преображенського собору в Чернігові – такою сьогодні є УПЦ московського патріархату, що донедавна орендувала українську святиню. 

Мова про ікону царя Ніколая II – останнього імператора російської імперії та його сім’ї, канонізованих РПЦ як мучеників, що виявила у храмі комісія Міністерства культури з приймання-передачі державного майна – вона від жовтня працює з об’єктами Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». І за висновками фахівців, це не просто образ, а саме елемент ворожої пропаганди. 

– Питання про канонізацію останнього імператора Ніколая ІІ було піднято в 1996 році, саме тоді, коли в російській федерації імперіалістичні сили уже почали трішки оговтуватися, розгорнули якраз війни проти Чечні, яка боролася за незалежність, і так далі. Частина єпископів категорично були проти, бо це ж був Ніколай Кривавий. Частина єпископів, причому найбільша, ті не прийняли ніякого рішення – вони вирішили вичікувати, а що скаже держава. І от в травні 2000-го року президентом російської федерації стає відомий всім кривавий володимир путін, а уже в серпні того ж 2000-го року архієрейський собор оперативненько собі канонізує його як святих, тобто це ікона як російсько імперська символіка розповсюджувалася уже злочинним режимом володимира путіна і це якраз один із елементів русского міра і підготовки до агресії проти України , – розповів представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Наявність у соборі ікони російського царя Ніколая ІІ, який проводив імперську колоніальну політику щодо українського народу і під керівництвом якого зокрема коїлися численні злочини, є фактично його прославленням, виправданням самої російської політики і запереченням усіх “кривавих” діянь. Фактично, це те ж саме, що канонізувати того ж сталіна, або путіна, зазначив представник інституту національної пам’яті. В Україні виготовлення, поширення та публічне використання такої символіки заборонено законом Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії.

– Що таке російська імперська політика і російська імперська пропаганда? Це якраз те, що спрямовано на підкорення, експлуатацію і асиміляцію українського народу, тобто це абсолютно ворожа річ. Все починається з ідеології, яка у людей мотивація, у що вони вірять, проти чого вони борються або за що вони борються, так вони будуть і боротися. І саме зараз під час російсько-української війни, коли ми ведемо війну якраз за виживання, за те, щоб вистояти, звичайно що це абсолютно неприйнятний факт, – зазначив Сергій Бутко.

Після зауваження науковців, священики Спасо-Преображенського собору демонтували згадану ікону і винесли її із собору. А в Чернігівській єпархії УПЦ нам сказали, що образу не бачили і нічого про нього не знають. 

Водночас, ікони з портретами російського імператора в різних варіаціях, зокрема і зображення просто на стінах, є не в одному храмі Чернігова, що належать УПЦ московського патріархату. За словами Сергія Бутка, зараз їм дається час, аби самостійно прибрати символіку росії як держави-агресора, а комісія перевірить всі храми державної власності на території заповідника “Чернігів стародавній”.

– Даємо час на те, щоб вони самі це прибрали. Якщо це не буде виконано – не почули, не зрозуміли, а що тут такого, як той священник казав, так вони ж великомученики ну да, звичайно.Тоді вже будем працювати через органи влади. Якщо не будуть розуміти через органи влади – через правоохоронні органи, – підкреслив Сергій Бутко.

Нагадаємо, від 5 жовтня у найдревніших православних храмах Чернігова і України як от П’ятницька та Іллінська церкви, Спасо-Преображенський, Троїцький та Успенський собори, почала працювати комісія Міністерства культури. За її інформацією, а також матеріалами попередньої інвентаризаційної комісії, пам’ятки національного значення подекуди в жахливому стані і потребують невідкладних реставраційно-консерваційних робіт, що неможливо під час релігійної діяльності. Тому їх опечатали і закрили для парафіян.

Орієнтовно впродовж місяця комісія із залученням спеціалістів має детально оглянути і оцінити 26 об’єктів державної власності та визначити подальші заходи для їх збереження. В тому числі, і щодо можливості залучення міжнародних донорів.