ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У постраждалому будинку на Чорновола з’явилися нові ліфти: коли запрацюють?

Featured Video Play Icon

Ліфти для зруйнованої рашистами багатоповерхівки. У будинку по Чорновола,15 встановлено нові ліфти. Потреба у них існувала через застаріле обладнання та значні пошкодження внаслідок обстрілів. Роботи у двох під’їздах тривали близько півтора місяця, у третьому їх встановили ще до початку повномасштабного вторгення і він потребував лише ремонту. Нині фахівці проводять налагоджувальні роботи, перевіряють точність зупинки ліфта та встановлюють диспетчерський зв’язок.

Було замінено лебідку, шафу керування, купе кабіни, двері шахти і саме головне встановлена шафа керування оновленого типу. При вимкненні світла є аварійне підняття ліфта до першої найближчої зупинки, де відчиняються двері, людина виходить. Треба було зняти старе обладнання, привести в порядок шахту ліфта, встановити нове обладнання, зараз роботи тривають, – повідомив представник підрядної організації Сергій Будьоний.

Нагадаємо, саме на цей будинок 3-го березня 2022-го російський літак скинув 500-кілограмові   авіабомби та фактично зруйнував його. Унаслідок удару були  пошкоджені всі п’ять під’їздів, два з яких фахівці визнали непридатними для відновлення, а відтак їх планують демонтувати. У вцілілих під’їздах зараз кипить робота. Машинні приміщення, що розташовані над останнім поверхом, до запуску ліфтів готують майстри КП ”Новозаводське”.

– Зараз ми проводимо ремонт ліфтової, це стеля, шпаклювання стелі, покраска стін, і будемо робити стяжку підлоги, і потім покраску. На кінець тижня повинні зробити стяжку, і потім покраска буде. Стіни тут і двері будемо ще красити, – розповіла майстриня КП ”Новозаводське” Алла Артюх.

Уже в ці вихідні ліфти працюватимуть, кажуть робітники. Як повідомили в управлінні ЖКГ  до Чернігова їх доставили з Туреччини. Загальна вартість проєкту  3 мільйони 130 тисяч гривень, кошти на його реалізацію виділили з міського бюджету.