Факт-новини: оперативні сюжети

Конкурс «Книга року»: у Чернігові відзначили кращих письменників 2022 року

Featured Video Play Icon

– У мене є дуже багато віршів, сучасних віршів. Вони більш про війну, про сучасність, про природу дуже багато, – розповіла переможниця конкурсу Єсенія.

Єсенія – наймолодша лауреатка літературного конкурсу “Книга року 2022”.  У свої 13 років дівчина має добірку віршів, над якою працювала понад 4 роки. На папері юна поетеса викладає думки про власні переживання, цікаві моменти зі шкільного життя та красу природи. Стати письменницею Єсенія мріяла ще в ранньому дитинстві. З 9 років вона активно працювала над удосконаленням своєї майстерності письма, а тому здобувала дуже багато нагород. 

– Ми подаємо мої вірші майже на всі конкурси, тому мама знайшла і сказала: “Давайте спробуємо” і ми спробували, – зауважила Єсенія.

Проте дівчинка не єдина, хто посів призове місце. Нагородження 19 лауреатів відбулося 5 жовтня у Чернігівській бібліотеці ім. Михайла Коцюбинського. У 2022-му на конкурс, який проводиться вже понад 20 років, подали 41 роботу в різноманітних номінаціях. Серед них традиційні: поезія, проза, дитяча література, публіцистика, та нові: література про російсько-українську війну, відкриття року та майбутня книга для рукописів, над видавництвом якої авторам ще треба працювати. 

– Якщо людина має талановитий рукопис, вона заслуговує на те, щоб він побачив світ.  Бібліотека своїм коштом звісно не може видавати книжки, але ми будемо надавати авторам-переможцям весь можливий інформаційний супровід для того, щоб вони склали мотиваційний лист до видавництва, синопсис. Тобто, ну щоб це було подано до видавництва, від бібліотеки складаються листи аби на цих авторів звернули увагу і видали за кошт видавництва, по можливості, – зазначила членкиня журі Олена Терещенко.

Для того, щоб визначити переможців, суддям потрібно було прочитати не одну книгу та рукопис. За словами голови журі Ганни Пушкар, у цьому році відбувалася жвава дискусія з приводу конкурсантів. 


Рішення на рахунок переможців приймалося складно, важко, але це було шляхом підрахунку голосів, тому що всі члени журі таємно голосували і після цього ми підбивали рахунок. Тобто тут не було якогось впливу, тиску на членів журі. Кожен голосував так, як він після прочитання цих творів вирішив віддати свій голос тому чи іншому переможцям, – підкреслює голова журі Ганна Пушкар.

Брати участь у щорічному конкурсі “Книга року” можуть як аматори, так і письменники, роботи яких вже знаходяться на полицях книгарень. Головною умовою є лише те, щоб автор або його робота були пов’язані з Чернігівщиною. Для того, щоб позмагатися за перемогу у наступному році, публікації необхідно подати до кінця 2023-го.