ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У місті демонтують вивіски, що не відповідають дизайн-коду Чернігова

Featured Video Play Icon

В одному стилі та без кричущої реклами. У Чернігові продовжують демонтувати вивіски, що не відповідають дизайн-коду. Головна мета — наблизити зовнішній вигляд міста до європейських стандартів.

– Наші співробітники заходять до людей, до підприємців, питають чи є в них паспорт фасаду виданий управлінням архітектури та містобудування, чи затверджений він. У багатьох людей на жаль немає, вони виписують припис, щоби люди звернулися та погодили паспорт і з’ясували як повинна їхня вивіска виглядати, – зазначив начальник відділу благоустрою міста КП «Муніципальна варта» Юрій Воробей.

Процедуру перевірки та демонтажу проводять не вперше. Загальна концепція оформлення фасадів будинків була ухвалена у 2020 році. Зараз муніципальна варта прибирає вивіски, рішення про демонтаж яких погодили у 2021.


– На сьогодні дуже багато підприємців, які не виконують рішення про добровільний демонтаж. Ми приходили, людей попереджали неодноразово, але вони ніяк не реагують, – підкреслив Юрій Воробей.

Підприємці мають два тижні аби замінити вивіски самостійно. Якщо ж за цей час вони не прибирають їх, виконавчий комітет може ухвалити рішення про примусовий демонтаж.

– Після демонтажу ці вивіски ми зберігаємо на тимчасовому майданчику протягом півроку. Якщо людина хоче забрати свою вивіску, то надає документи, що це дійсно їхня, то вони відшкодовують витрати, які були витрачені та пишуть нам розписку й забирають свою вивіску, – пояснив

начальник відділу благоустрою міста КП «Муніципальна варта».

Ініціативу демонтажу вивісок, що не відповідають дизайн-коду, а відтак і занадто нав’язливої реклами чернігівці підтримують.

– Я в принципі за те, щоби була одна якась єдина лінія вивісок. тобто щоб це все було на більш професійному рівні.

– Я дуже це підтримую, так як я проживаю постійно в Європі й дуже була би рада, якщо б у нашому місті також були б вивіски, які дуже привабливі для наших людей.

-Подобається, щоби не було як новорічна ялинка цілий рік.

За час дії концепції оформлення фасадів будинків уже демонтували понад 500 вивісок, зазначає Юрій Воробей. Ще 650 найближчим часом планують прибрати в центрі міста.