Факт-новини: оперативні сюжети

Навчання під час війни: у Чернігові вперше проводять моніторинг якості освіти

Featured Video Play Icon

У Чернігові вперше почали проводити моніторинг якості освіти в умовах воєнного стану. Проходитиме він в три етапи, упродовж декількох років, аби у 2025 представити динаміку результатів освітнього процесу. У дослідженні взяли участь учні шостих та восьмих класів ліцею № 22. Фахівці Державної служби якості освіти оцінювали рівень засвоєних знань з основних навчальних дисциплін.

– Для того щоби виявити можливо якісь прогалини й побачити взагалі яка якість освіти на сьогодні із двох предметів це українська мова й математика. Багато учнів проходили в цьому році навчання дистанційно, пов’язано також із повномасштабним вторгненням до нашої країни й дійсно дуже багато таких запитань як втрата якості освіти саме на цьому етапі, – зазначила головна спеціалістка Державної служби якості освіти в Чернігівській області Наталія Косенко.

Тестування відбувалося на платформі Всеукраїнської школи онлайн, у три етапи з перервами на 10 і 20 хвилин. Як розповіла начальниця управління Держслужби якості освіти в Чернігівській області, розробляли завдання педагоги-практики, автори навчальних програм та державних стандартів.

– Державна служба якості освіти проводить цей моніторинг спільно з Інститутом аналітики, спільно з Міністерством освіти й за підтримки проєкту SURGe в Україні. Є, звичайно, певні правила, певні умови з ними всі ознайомлені, працює інструктор з учнями, працює спостерігач, технічна підтримка, – повідомила начальниця управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяна Маханькова.

У Чернігівському ліцеї № 22 понад 700 учнів залишаються на дистанційному навчанні. Це переважно діти, що знаходяться за кордоном. Для них проводять уроки на вебсервісі — гугл-клас. За словами директорки навчального закладу, інноваційні технології вони впроваджують і в очне навчання. Також у школі тестують електронні журнали.

– Зараз у нас усього в школі 38 класів, 15 із них навчаються в очному форматі, 23 на дистанційному. Ті діти, які знаходяться за кордоном, якщо вони мають змогу — вони підключаються до уроків за звичайним розкладом, а також ми ще організовуємо уроки для тих дітей, які навчаються за кордоном, коли зручно вже для них, – каже директорка ліцею № 22 Людмила Верба.

Пристосовуватися до дистанційного навчання в ліцеї почали після початку пандемії. Аби оперативно виявляти прогалини в знаннях учнів, працівники закладу самостійно проводять моніторинг знань, як у учнів офлайн, так і онлайн-формату.

– Ми були готові до цих викликів, ми намагалися створити дітям такі умови щоби дітям було зручно навчатися. Тобто ми обирали диференційні завдання, ми готували дітей і потім, коли вже діти виходили на зв’язок, то якщо ми бачили що дитина не опанувала тему, то ми маємо змінити програму, тобто ми виділяли години для того щоб цю тему надолужити, – розповідає вчителька української мови та літератури ліцею № 22 Ірина Муха.

Окрім Чернігівського ліцею № 22, моніторинг засвоєнні знань в умовах воєнного стану Державна служба якості освіти проведе ще в шести навчальних закладах області. Загалом, цьогоріч участь у тестуванні візьмуть участь понад 300 шкіл України.