ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові активно ремонтують житлові будинки, пошкоджені ракетним обстрілом

Featured Video Play Icon

В Чернігові триває відновлення житлових будинків, які були пошкоджені російським ракетним ударом 19-го серпня. Підрядники, комунальники та благодійники активно працюють, щоб встигнути до початку опалювального сезону. 

-Що стосується поточного ремонту, то його виконують безпосередньо управителі власними силами. Матеріали для цього наразі постачаються певною мірою благодійними організаціями. Те, чого не вистачає, буде закуплено за рахунок міста, – розповів заступник начальника управління ЖКГ ЧМР Євгеній Дейнеко.

Загалом удар “Іскадера” пошкодив 82 багатоквартирних будинки. Найбільше постраждали шість, які знаходяться поруч з епіцентром вибуху – облмуздрамтеатром. Їм майже повністю знесло покрівлю вибуховою хвилею. Її відновлення зараз має найвищий пріоритет, щоб захистити будинки від дощу. Тимчасово дахи закрили плівкою. Роботи над відновленням каркасів тривають.

-Це стосується заміни дерев’яних конструкцій, які пошкоджені і заміна покрівельного матеріалу.  Попередньо, накриватимуться металочерепицею, оскільки це полегшить конструкцію і не потрібно буде збільшувати навантаження на покрівлю, – зауважив Євгеній Дейнеко.

Паралельно в пошкоджених будинках проводяться гідравлічні випробування внутрішніх мереж, щоб перевірити, чи безпечно буде подавати до них тепло, коли настануть холоди.

-Думаю, максимум до кінця вересня всі 100% будуть проведені. Попередньо візуально все обдивилися. Якихось глобальних претензій нема, – зазначив Євгеній Дейнеко.

Раніше місто виділило понад 3,5 мільйона гривень на ремонт житлових будинків, які постраждали від ракетного удару росіян. В управлінні ЖКГ стверджують, що більшість відновлювальних робіт будуть завершені до початку опалювального сезону, дату якого визначатиме температура повітря у Чернігові. На щастя, у місті тримається сонячна погода без опадів і ремонти йдуть за планом.