НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вже оформлюють електронні лікарняні

Featured Video Play Icon

Електронні лікарняні замість паперових. З початку червня в Україні стартував перехідний етап впровадження електронних листків непрацездатності. У Чернігові серед першопрохідців даного нововведення стало комунальне некомерційне підприємство «Міська лікарня №2» ЧМР. Тут наприкінці липня вже почали видавати електронні лікарняні. Причому, як і видача паперових, це право належить не лише сімейним лікарям, а й вузьким спеціалістам.

Лікар-хірург Костянтин Турков показує етапи формування електронного листка непрацездатності. В електронній системі охорони здоров’я він створює медичні записи, на основі яких складає медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це електронний документ. Лікар підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом.

Після підпису документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду. За 2 місяці впровадження нового процесу підтвердження тимчасової непрацездатності на Чернігівщині вже виписано понад 2 тисяч лікарняних. Перехід від паперових до електронних документів покращує якість надання сервісу, кажуть у Пенсійному фонді Чернігівської області.

Але разом з тим виникають певні проблеми при оформленні е-лікарняних, каже Олексій Сорокін. Наприклад, не у всіх медичних деклараціях зазначений ідентифікаційний код застрахованої особи.

Чернігівська міська поліклініка №2 освоїла цифрову систему видачі електронних листків непрацездатності. Але тут часто стикаються з проблемами в роботі медичної інформаційної системи.

Медики настійливо просять роботодавців устаткувати документи щодо своїх працівників. Якщо людина не зареєстрована в Пенсійному фонді, то автоматично електронний листок непрацездатності не формується.

Повний перехід на електронні лікарняні в Україні мав відбутися до 31 серпня, але за рішенням МОЗ його відтермінували до 1 жовтня цього року.