ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові вивчать потребу в модульних укриттях та проведуть моніторинг відвідуваності сховищ

Featured Video Play Icon

Промоніторити ситуацію відвідуваності та проблем зі станом сховищ, а також зрозуміти, чи є необхідність у встановленні модульних укриттів. Перелік цих та інших питань, що планують винести на найближчу комісію ТЕБ та НС, і над якими відповідальним керівникам потрібно працювати вже зараз, озвучив на загальноміській нараді виконуючий обов’язки очільника Чернігова Олександр Ломако. На основі цих висновків та відповідей і будуть ухвалювати подальші рішення в розрізі цивільної безпеки.

-Днів 10 тому я звертався до військової адміністрації більш відповідально ставитися до питань безпеки чернігівців і до укриттів, якісь алгоритми ми хотіли, щоб вони розробили по доступності цих укриттів. Ну, на жаль, нічого не побачили за цей час. Мені доповідають, що вони якийсь телеграм-канал новий завели, з журналістами встигли посваритися, раділи, очевидно, що збулася їхня мрія, і досягли вони через суд звільнення міського голови Владислава Атрошенка – це, очевидно, була основна мета їхньої роботи перші 4,5 місяці. Але про укриття нічого ми не чули. Тому, давайте проведем комісію, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Серед пріоритетних питань на сьогодні – перевірка сховищ спільно з ДСНС та поліцією задля виявлення і вирішення проблемних аспектів, моніторинг кількості людей, які під час повітряних тривог дійсно шукають захисту, та в яких мікрорайонах є додаткова потреба у сховищах, або їх доступності, а також оновлення вивісок і трафаретів, що б вказували на напрямок руху до укриттів та власне місце їх розташування.

Треба вивчити необхідність в місті встановлення модульних укриттів, так званих, зараз цим активно займається Київ. Вони недешеві, по тих цінах, що я бачив по КМДА, це там плюс-мінус мільйон за кожне укриття. Якщо є в них потреба і в якихось районах, можливо, немає іншої можливості – розглянути це питання. І також є звернення від мешканців, треба подивитися наскільки вони обʼєктивні, є ряд укриттів, які в приватній власності, і є зауваження, що не у всі можуть потрапити. Якщо поруч нічого немає, якщо це єдиний варіант для якогось будинку чи мікрорайону, то треба подумати також над порядком використання цих укриттів, – зауважив Олександр Ломако.

У свою чергу, керівникам комунальних підприємств-управителів Олександр Ломако дав доручення уважніше ставитися до питань своєї компетенції у будинках та звернув увагу на кілька заяв мешканців з приводу будівельного сміття в підвалі, затікання та відсутності світла. А також принагідно нагадав усім чернігівцям, що працює міський контакт-центр, куди можна і треба звертатися, якщо у цьому є необхідність.