ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перші 100 оборонців міста отримають медаль «За оборону Чернігова»

Featured Video Play Icon

Медаль «За оборону Чернігова» отримають перші сто військовослужбовців. Рішення  погодив 15-го червня виконавчий комітет міської ради. До списку увійшли виключно військові, більшість з них нагороджені посмертно.

-Військовослужбовці, які загинули, героїчно захищаючи місто Чернігів в лютому-квітні 22-го року, це 65 людей. Також ті, хто отримав при захисті поранення – це ще 14, і решта, 21 військовослужбовець, які брали активну участь у захисті Чернігова за поданими документами та за пріоритетністю, яку визначали командири цих військових формувань, – повідомила начальниця відділу кадрової роботи ЧМР Надія Рубашенко.

Медаль «За оборону Чернігова» була заснована у вересні минулого року як відзнака від громади міста для всіх, хто активно сприяв відбиттю рашистської навали. Для її отримання вже подали нагородні документи на 4715 військових.

-У нас був план, коли ми встановлювали цю відзнаку рішенням міської ради, депутатського корпусу, що велика кількість людей, всі хто загинув, обороняючи Чернігів, посмертно в першу чергу, всі хто отримав поранення, і ті військовослужбовці, які на думку військових частин або за поданням волонтерів, активістів, допомагали, зможуть отримати цю нагороду за оборону Чернігова, вона така символічна, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Медаль «За оборону Чернігова» вручатимуть не лише військовим, а й волонтерам, рятувальникам, працівникам комунальних служб тощо. Для них дизайн нагороди буде дещо іншим. Як наголосив Олександр Ломако, саме єдність Збройних Сил України, волонтерів, героїв тилу  та всіх хто допомагав, дала змогу Чернігову вистояти. За це місто ще в березні минулого року отримало статус Міста-Героя.

-Цю сторінку нашої історії ми ніколи не маємо забувати. Вона буде золотими літерами вписана у всі підручники, які будуть видані в майбутньому. Але зараз є велика кількість людей, які живуть в нашому місті, або рідні загиблих, і наш обов’язок як влади міста, вшанувати, відзначити їх такою нагородою, яка була встановлена, – наголосив Олександр Ломако.

Місто планує виготовити цього року близько 1800 медалей «За оборону Чернігова». На це передбачене відповідне фінансування. Нагороджувати військових та цивільних цією відзнакою продовжуватимуть і наступного року.