Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові виставили на широкий загал унікальні стародруки

Featured Video Play Icon

“Біблія в колекції музею” – під такою назвою у Чернігівському історичному музеї відкрилася виставка приурочена до 440 річниці з дати видання Острозької біблії.

Вперше біблія була надрукована 1581 року Іваном Федоровичем за ініціативи й на кошти князя Костянтина Василя Острозького. Вона складається з Ветхого та Нового завітів. Сьогодні у фондах Чернігівського історичного музею зберігається два її примірники.

Серед власної біблійної колекції друкованих та рукописних екземплярів, написаних різними мовами, музей представив два примірники саме Острозької біблії. Перший знаходиться в експозиції на постійній основі. Він окрім передмови має ще й герб та друкарську марку Івана Федоровича. Друга ж книга була видана у Києві 1758 року, та збереглася вона значно гірше за іншу.

Окрім унікальних стародруків минулих століть на виставці представили ікони, які є втіленням біблійного письма. Однією з них є гравюра Ісуса Христа з янголами автора Михайла Чернявського. Вона в свій час використовувалась друкарнею чернігівського Троїцько-Іллінського монастиря та прикрашала частину чернігівських стародруків. Експозиція працюватиме близько місяця. Ознайомитися з нею також можна на офіційному сайті закладу.